Ilyen lett az új Hilton a keleti part magyar építész tervezte műemlékében

Az Egyesült Államokba kivándorolt építészlegenda, Breuer Marcell nem mindennapi formájával híressé vált irodaházát New Havenben nemrég még IKEA áruházként akarták újrahasznosítani. Végül hotel lett belőle. A képek alapján jó kezekbe került az országos jelentőségű műemlék.

Az Egyesült Államokban a közelmúltban új darabbal bővült a világ vezető nemzetközi szállodalánca, a Hilton portfóliója. A hotelt egy legendává vált épületben alakították ki, amelyet egy olyan magyar építész tervezett, akinek a neve sajnos a tengerentúlon, de talán az egész világon jobban cseng, mint a szülőhazájában. 

Forrás: www.hotelmarcel.com

A Bauhaus, később a brutalizmus mestere, az Egyesült Államokba emigrált Breuer Marcell a múlt század közepén tervezte a connecticuti New Haven tengerparti város időközben ikonikussá vált épületét. A kilencemeletes, kocka alakú, betonhomlokzatú építményt az Armstrong gumiabroncsgyártó cég rendelte meg, amely a cég központjaként szolgált egészen 1988-ig, amíg el nem adták egy másik, hasonló profilú társaságnak, a Pirellinek. 2000-re az épület ismét gazdát cserélt, és az új tulajdonos egy IKEA áruházat tervezett nyitni benne. Végül több, mint két évtizeddel később, tavaly tavasszal Amerika egyik legzöldebb szállodájává alakították át.

Forrás: www.hotelmarcel.com

A Hotel Marcel, amely a Hilton Tapestry Collection darabja, egy zéró kibocsátású franchise szálloda 165 szobával, egy több mint 9000 négyzetméteres konferenciaközponttal és egy teljes körű szolgáltatást nyújtó étteremmel. 2020-ban Bruce Redman Becker építész és fejlesztő, a Becker + Becker igazgatója vásárolta meg az épületet, hogy első szállodaprojektjeként fenntartható és egyedi ingatlant hozzon  létre benne.

Forrás: www.hotelmarcel.com

A fejlesztő cég egy ujjal sem nyúlt az 1967-ben felhúzott, történelmi jelentőségű épület homlokzatához, amely az egyenes vonalakkal, durva, befejezetlen felületekkel, látszó építőanyagokkal és szerkezeti elemekkel dolgozó brutalizmus stílusjegyeit hordozza, de emellett felvonultatja a korábbi Bauhaus absztrakt, geometrikus, minimalista formavilágának kellékeit is.

Forrás: www.hotelmarcel.com

A Becker + Becker a brooklyni székhelyű Dutch East Design céggel együttműködve gondoskodott arról is, hogy az épületbelső is méltó módon megőrizze a breueri örökséget, és figyelemre méltó dizájnelemei tovább éljenek. Az eredeti terek anyagait, például a gránit burkolatokat újrahasznosították, aprólékosan felújították a faburkolatokat és átmentették az 1960-as évekbeli lámpatesteket.

Forrás: www.hotelmarcel.com

A hotel karakterének megőrzését szolgálják az újonnan készített, minimalista bútorok is, amelyek Breuer a Bauhaus mozgalomban végzett úttörő munkáját idézik. A szálloda helyiségeit díszítő műalkotások pedig olyan kortárs művészek gondosan válogatott munkái, akiknek alapelvei szenvedélyesen közelítenek a Bauhauséhoz.

Forrás: www.hotelmarcel.com

Míg az épület küllemében egy letűnt korszak dicső mementója, addig az infasturkturája a ma elérhető legkorszerűbb, és egyben a fenntarthatóság iskolapéldája. A Hotel Marcel az első amerikai szálloda, amely passzívház minősítést szerzett és a környezetbarát építkezési tanúsítványok, Rolls-Royce-át, a LEED platina fokozatát is magáénak tudhatja. Az épület 100%-ban megújuló energiát használ a világításhoz, fűtéshez, légkondicionáláshoz és a melegvíz-ellátáshoz. Több mint 30%-kal csökkentették a ház világításához szükséges energiafelhasználást, és háromrétegű ablakokat szereltek fel a jobb szigetelésért.

Forrás: www.hotelmarcel.com

Az épületet 2020-ban felvették az országos építészeti örökségek listájára az Egyesült Államokban.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek