Rómában is bemutatkozik a kortárs magyar Bauhaus-kiállítás

  Rómába érkezett a magyar művészeket középpontba állító kortárs fotóművészeti kiállítás, a Bauhaus Cotemporary.

  Müpa/Robith Anikó: Venice (2017) (részlet)

  A kiállítás kortárs magyar művészek Bauhausra és annak magyar szereplőire vonatkozó reflexióit mutatja be. A tárlat célja, hogy a Bauhaus alapításának 100. évfordulója kapcsán az iskola és a művészeti mozgalom illetve a hazai alkotói közeg közötti sajátos kapcsolatokra irányítsa a figyelmet.

  A Bauhaus forradalmi jelentőségéhez magyar művészek sora járult hozzá. A névsorból kiemelkedik az iskola egyik legmeghatározóbb tanára, a fotográfus, festő és formatervező Moholy-Nagy László, valamint a csővázas székről ismert világhírű formatervező és építész Breuer Marcell. Rajtuk kívül a Bauhaus működésében és látásmódjának megalapozásában olyan további alkotók játszottak szerepet, mint Berger Otti, Johan Hugó, Molnár Farkas, Stefán Henrik vagy Weininger Andor - emlékeztet a szervezők által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

  Mint hangsúlyozzák, a "hagyományos" megemlékezésektől eltérő módon ez a fotóművészeti válogatás kortárs magyar alkotók közreműködésével igyekszik rávilágítani arra, hogy a Bauhaus mint iskola, látásmód, téma, vizuális inspirációk forrása ma is élő hagyomány a magyar művészeti közegben.

  Az ihletettség megfoghatatlanul szórt világa nehezen feltérképezhető, ezért is fontos a Bauhaus Contemporary program és kiállítás létrejötte, amely egy helyen mutatja be, számos kortárs alkotó szemüvegén keresztül, hogy mi a Bauhaus hatása ma, hogyan él tovább, miként van ma is jelen" - emelte ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Bauhaus Contemporary katalógusába írt köszöntőjében.

  A Bauhaus Contemporary szakmai testület meghívásos pályázat keretében választotta ki a programban és az ahhoz kapcsolódó kiállításokon szereplő alkotásokat. Az általuk felkért fotóművészek - Bíró Dávid, Birtalan Zsolt, Czigány Ákos, Csizik Balázs, Drégely Imre, Geibl Kata, Herczeg Eszter, Király László György, Kudász Gábor Arion, Máté Balázs, Mucsy Szilvia, Nyíri Julianna, Robitz Anikó, Vékás Magdolna és Zagyvai Sári - révén a kortárs magyar fotóművészeti szcéna valamennyi alkotói generációja képviselteti magát - áll a közleményben.

  A Bauhaus Contemporary-válogatást az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Müpában megnyitott tárlaton láthatta először a közönség, azóta az utazó tárlat számos magyar és külföldi városban, köztük a világ vezető művészeti vására, az Art Basel idején Bázelben is sikeresen mutatkozott be. Az utazó kiállítás november 9. és december 13. között látogatható a Római Magyar Akadémia épületében. A kiállítás katalógusát itt végiglapozhatja.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!