Úgy tűnik, Hollandiában nem lesz tűzijátékozás szilveszterkor

A holland rendőrszakszervezetek a lakossági tűzijátékok szilveszter éjszakai használatának országos betiltását szorgalmazzák - számolt be a hírről az NL Times című angol nyelvű holland hírportál hétfőn. A mentősök, a tűzoltók és a rendőrség "nem biztonságos" munkakörülményekre hivatkozva kérik a holland törvényhozástól a tűzijátékozás országos tilalmát.

Tavaly még napokkal szilveszter után is beragyogták a tűzijátékok az amszterdami égboltotForrás: ANP via AFP/Robin Van Lonkhuijsen

Tavaly szilveszterkor jelentős számú erőszakos cselekedet történt a sürgősségi dolgozók ellen Hollandiában.

Az intézkedő rendőröket, a sérültek ellátását végző mentősöket és a kialakult tüzeket oltani érkező tűzoltókat is heves pirotechnikai tűz alá vették a randalírozók, ami "néha égési sérüléseket és halláskárosodást okozott". Az érintettek úgy érzik, mintha háborús övezetben dolgoznának.

A hírportál emlékeztetett: a szilveszteri időszak különösen megterhelő a rendőrség számára Hollandiában.

Tavaly szilveszterkor 14 806 lakossági tűzijátékozással összefüggő incidenst jelentettek, amelyek 771 előállításhoz vezettek.

A pirotechnikai eszközök 52 súlyos sérülést okoztak, az érintettek közel fele 18 év alatti volt. A tűzijátékokkal okozott kár mértéke tavaly szilveszterkor elérte a 18 millió eurót (mintegy hétmilliárd forint) Hollandiában.

Szerintük az egységes országos szabályozásra azért lenne szükség Hollandiában, mert a nagyon eltérő helyi tűzijáték-szabályozások megnehezítik a fellépést a rendbontások esetén. Számos önkormányzat rendelt el teljes tilalmat, vagy jelölt ki tűzijátékmentes zónákat, míg másokban nincs ilyen szabályozás, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek