Cuki borzok borzolják a hollandok idegeit, a vonatok is leálltak miattuk

Komoly dilemma okoz fejfájást a holland vasutasoknak, ugyanis a sínek alatt tanyázó borzok fennakadásokat okoztak a hollandiai vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek. A borzok a homokos talajt kedvelik, így a vasúti töltések ideális élőhelyet jelentenek számukra. 

A borzok ideális otthonnak vélik a homokkal terített vasúti töltéseket - afotó illusztrációForrás: robertharding via AFP/Ann & Steve Toon/Ann & Steve Toon

Az ország északi részén fekvő Den Bosch és Eindhoven közötti járatokat legalább a következő hétre törölték, mert a sínek alá alagutakat ásó borzok miatt járhatatlan lett a sínpálya. Az alagutak miatt a vasúti pálya megsüllyedhet, és ez balesetveszélyes.

A Den Bosch és Eindhoven közötti útvonal fontos összekötő út az ország északi és déli része között, óránként 16 személyvonat és tehervonat haladt eddig át rajta. A hónap elején északon, a frízföldi Molkwerum közelében szintén borzok fészkelték be magukat a vasúti sínek alá, ami miatt az egyik vonalon a jövő hónapig szünetel a közlekedés.

Nem lehet megállapítani, hogy a fennakadások meddig fognak tartani, mivel a borz védett állat Hollandiában, így engedélyre van szükség az eltávolításukhoz, élőhelyük megzavarásához.

John Voppen, a ProRail vezérigazgatója elmondta, hogy az egy héten belüli két leállás miatt a pályaüzemeltető most sürgősségi tárgyalásokat folytat az infrastrukturális minisztériummal. "Az utazók és a vasúttársaságok érdeke, hogy minél gyorsabban cselekedjünk" – mondta.
A ProRail most azon dolgozik, hogy engedélyt kapjon mesterséges telepek építésére, ahová biztonságosan átköltöztethetik a borzokat, írja az MTI, a Dutchnews hírportál cikke alapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek