Három hely a világon, ahol igazán közel érezheted magad a csillagokhoz

A tiszta, fényszennyezéstől mentes csillagos égbolt látványa szinte semmihez sem fogható, de sokaknak, különösen a városokban élőknek szinte alig adódik alkalma élete során, hogy rácsodálkozzon. Most három olyan helyet mutatunk, ahol igazán közel érezheted magad az égbolthoz.

Egy idén közzétett kutatás szerint, amelyet a Time Out brit utazási magazin idézett, a fényszennyezés évente 10 százalékkal növekszik, ami még inkább megnehezíti a csillagokban való gyönyörködést.

Jordánia, Wadi RumForrás: Shutterstock/Rayints

A legjobb csillagnéző helyek általában távol vannak a lakott településektől és sokszor magasan helyezkednek el. Sok sötét égbolt az International Dark-Sky Association nevű amerikai nonprofit szervezet által is védett rezervátum vagy park. Ezeken a helyeken nem csak a tiszta égbolt csodáját láthatjuk a maga valójában, de megfigyelhetjük azt is, hogyan viselkedik a vadvilág, amikor nem zavarja a mesterséges fény, sőt, még az igazán pihentető alvást is megtapasztalhatjuk. A Time Out összegyűjtötte a világ legjobb csillagnéző helyeit, ezek közül mutatunk most három valóban lélegzetelállító helyet.

Utah, USA

Utah államban több nemzetközi sötét égbolt címet viselő terület található, mint bárhol máshol a világon – egészen pontosan 24. A terület száraz éghajlata és magaslati sivatagai akadálytalan kilátást biztosítanak a csillagokra. A Zion és az Arches Nemzeti Park az állam két legforgalmasabb, Dark Sky (sötét égbolt) státuszú parkja, de ha csendesebb helyre vágysz, keresd fel a Dark Sky-tanúsítvánnyal rendelkező Canyonlandset vagy a Bryce Canyon Nemzeti Parkot: mindkettő rendszeresen szervez csillagnéző programokat.

Arches Nemzeti Park, UtahForrás: Shutterstock/Sarah Quintans

La Palma, Spanyolország

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palmát törvény védi a fényszennyezéstől. Ez a földdarab csendesebb és kevésbé zsúfolt turistákkal a szigetcsoport többi tagjánál. Vulkáni magaslatán egy igazán különleges csillagnéző hely, a világszínvonalú Roque de los Muchachos csillagászati obszervatórium várja a látogatókat. A területet éjszakai túrákhoz kitáblázott útvonalak is keresztezik, amelyeken csillagnéző kilátók is vannak. Ha errefelé jársz, mindenképp térj be a Bodegas Teneguíát nevezetű csillagfényű pincészetbe, ahol a holdfényben kóstolhatsz helyi borokat.

Calderas de Taburiente Nemzeti Park, La Palma, Kanári-szigetekForrás: Shutterstock/Jacinto Marabel Romo

NamibRand Természetvédelmi Terület, Namíbia

A NamibRand Természetvédelmi Terület homokdűnéi a Föld egyik legsötétebb ege alatt hullámzanak. Ez a második hely a Földön, amely Gold Tier, azaz arany minősítésű sötét égbolt címmel rendelkezik, amelyet a legkevesebb fényszennyezést kapó területeknek tartják fenn. Namíbia pedig mindent meg is tesz a státuszának megőrzése érdekében: többek között szabályozza a járművek fényszóróinak használatát a kényes, sivatagi ökoszisztéma és az éjszakai lények védelme érdekében. Számos szálláshely, mint például a Kwessie Dunes Lodge és a Wolwedans csillagnéző szafarikat is kínálnak, szobáikban pedig a nyitott kozmosz alatt alhatunk, kilátással a Tejútra.

Csillagos égbolt NamibiábanForrás: Shutterstock/Sugrit Jiranarak

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek