Zakopane, az igazi karácsonyi csoda levett minket a lábunkról

Szereted a havat, a karácsonyi hangulatot, a finom sajtokat, kedves embereket, és olyan helyet keresel, ami nincs messze Magyarországtól? Akkor Zakopane mindenképp a Te kedvenced lesz. Az se gond, ha nem tudsz síelni, mi sem tudtunk, mégis az egyik legjobb téli utazásunk lett. És hogy mit csináltunk ott? Tartsatok velem és megmutatom!

  

Zakopane Lengyelország téli fővárosa - drónfelvétel napkeltekorForrás: Shutterstock/Marcin Jucha

Zakopane

Ez a lengyel kisváros a Tátra lábánál fekszik, gyönyörű hegyek ölelésében. Leginkább a téli sportok szerelmesei között vált egyre híresebbé, majd a síelést nem kedvelők körében is kezdett népszerű lenni, így mi is nekivágtunk. Zakopane nagyon híres kultúrájáról és építészetéről, ami minket is levett a lábunkról.

Apró csúcsos rönkházak egy Zakopane közeli kis falubanForrás: Shutterstock/KAZLOVA IRYNA

Az egytől egyig csúcsos rönkházak a hegyekkel a háttérben mesebeli látványt nyújtanak. A legjobb az egészben, hogy a várost mindössze 5 óra autóúttal értük el Budapesttől, gyönyörű, hófödte utakon – amiket egyébként takarítanak, ezért abszolút nem volt vészes az út. 

Fashion Street, a város sétálóutcája

A hely, ahol a legtöbb időnket töltöttük, az a város szívében elhelyezkedő sétálóutca, a Fashion Street, ami csodálatosan ki van díszítve, gyakorlatilag 0-24-ben világítanak a fényfüzérek. A sétálóutcában lovas kocsizkázni is lehetőségünk volt, de annak megkérik az árát. Forintra átszámítva harmincezer lett volna kettőnknek egy körülbelül negyed órás kocsikázás a sétálóutcában, amit mi akkorra már sokszor  végigjártunk, így ezt kihagytuk.

A sétálóutcaForrás: Tuboly Szandi

Egymást érik itt a tradicionális lengyel éttermek, amik közül kettőt ki is emelnék. Az egyik a Stek Chalupa, ahol hagyományos lengyel, illetve hétköznapi ételeket is lehet fogyasztani. Ez egy belül egyszerű, téglával kirakott helyiség egy hatalmas kandallóval a közepén, amit már kintről is látni lehet, ez a látvány csalogatott be minket is. Az étel olyan árban van, mint itthon, semmivel sem drágább, sőt.

A második étterem, ami nekem személyes kedvencem volt, az a Karczma Góraleczka , ahol a gyönyörű kivilágítás és díszítés mellett a lengyel zene hozta a hangulatot, sőt, esténként, 18 órától élő zenekar is játszik itt, nemmellesleg az ételek pedig fenomenálisak. Az ár pedig ugyanaz, mint a másik helyen.

Karczma GóraleczkaForrás: Tuboly Szandi

Gubalówka

Az egyetlen csalódásunk volt csupán az út során, a felkapott Gubalówka hegy. Rengeteg videót láttunk róla sok-sok árussal, kivilágítással, szánkózással, de ebből egyik sem valósult meg. A neten azt írták, hétköznap menjünk, dél körül, hiszen akkor még elviselhető ott a tömeg. Azzal nem is volt gond, azonban a sikló után a ködön kívül túl sok minden nem várt minket odafent.

Gubalówka hegyForrás: Tuboly Szandi

A rengeteg beígért bódéból mindössez három volt nyitva, nem voltak megvilágítva a díszek, és le volt zárva a szánkópálya is, úgyhogy itt egészen rövid időt töltöttünk. Kárpótolt viszont minket a siklónál elhelyezkedő hatalmas piac a sétálóutca végén, ahol rengeteg árus van, és mindenféle sajtot lehet kóstolni, venni. Velünk jött is haza jó pár ínyencség.

Sajtárusok a sétálóutcában, ZakopaneForrás: Tuboly Szandi

Fordított ház

Egy másik program ezen a varázslatos helyen egészen rövid, de annál szórakoztatóbb volt. A fordított ház a sétálóutcával párhuzamos úton, az Aleja 3 Maján található. A megtekintése 21 złotyi, ami kb. 1900 forint/fő, és maximum félórás program. A házba belépve azonnal elfogott minket a szédülés, hiszen lejt is, illetve ugyebár evele fejjel lefelé van berendezve. 

Fordított házForrás: Tuboly Szandi

Ezeken a programokon felül természetesen a síelésre vágyóknak rengeteg lehetőségük van. A mi ott töltött négy napunkba ennyi program fért bele. Jobban élveztük azt, hogy inkább bóklásztunk a kidíszített, színes, tiszta, igényes kisvároska utcáiban, miközben esett a hó, mint hogy minden percünket megtervezzük. Ilyen volt tehát a telelésünk Zakopanéban, nem tökéletes, de egyben biztosak vagyunk: jövőre is visszamegyünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek