300 éves, rituális fürdőre bukkantak Lengyelországban

A lengyelországi Malopolska régióban, Oswiecim városában végzett ásatások során a szakemberek egy háromszáz éves, fa mikvét tártak fel – olvasható a heritagedaily oldalán. 

A mikve a zsidó vallásban a zsidók számára előírt rituális fürdésre kialakított fürdő. A mikve építésére vonatkozó hagyományos szabályokat a Tórában és a klasszikus rabbinikus irodalomban is megtalálni.

A szöveg leírja, hogy a mikvének egy természetes forráshoz vagy egy természetes vízzel rendelkező kúthoz kell csatlakoznia, és néha az esővízzel megtelt ciszterna is működhet a mikve vízellátásaként, de a vizet felhasználás előtt külön tisztítják.

Az oswiecimi régészek egy mélygarázs építésének a területét vizsgálták, amikor a 300 évvel ezelőtti fából épített mikve mellett egy sor középkori műtárgyat is találtak.

Grzegorz Madrzycki régész elmondta: „Kiástunk néhány lépcsőt, amelyek egy fapadlóhoz vezettek, amely először egy fakunyhó maradványának tűnt. Az egymást követő földrétegek eltávolítása után azonban kiderült, hogy egy fából készült mikvéről van szó. 

A mikve nagyon jó állapotban van, ami azért ritka, mivel a fa általában lebomlik a gombák és mikroorganizmusok miatt. A vizes körülmények viszont most azt eredményezték, hogy az oxigén nem tudott behatolni a fába, és ez megakadályozta a baktériumok szaporodását.

A zsidók először a 16. század második felében telepedtek le Oswiecimben, amikor a város legtöbb épülete fából épült. A kutatók által talált fa mikve a 17. vagy 18. századból származik, amely történelmi és építészeti értékkel bír az oswiecimi zsidó élet alapvető elemeinek megértéséhez.

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Miraleks

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek