Semmi pénzért nem hagynák el lakói a világ egyetlen barlangfaluját

A kínai Guizhou tartományban található Zhongdong az utolsó olyan lakott település, amely egy sziklaüregben fekszik. Megmaradt lakói még a kényszer hatására sem hajlandók elhagyni különleges életterüket.

Forrás: Imaginechina via AFP/Wu dongjun - Imaginechina/Wu Dongjun

Barlanglakásokat világszerte alakítottak ki az emberek. Hazánkban is bőven találunk példát a jól megmunkálható, puhább kőzetekbe vájt szükséghajlékokra a Budai-hegyektől kezdve a Mátravidéken át a Bükkig. Sőt, a világ különböző pontjain ma már nem is kényszerből, hanem passzióként  alakítanak ki exkluzív barlanglakásokat a sziklás vidékeken, melyek minden földi jóval ellátottak. A kínai Zhongdong falu esete azonban más.

Forrás: AFP/Fred Dufour

A terület az ország egyik legelmaradottabb tartományában található, ahol egyetlen, nem ember alkotta, hanem természet munkálta barlangot vettek birtokba. A sziklaüreg, amely természetes napfényt is jócskán kap, 230 méter hosszú, 115 méter széles és 50 méter magas.Házaiknak érthetően csak fala van, teteje nincs, és gazdasági épületek is sorakoznak mellettük. A haszonállatok jönnek-mennek a barlangban, a kosárpályán gyerekek játszanak, 2002 óta pedig áram is szolgálja az ott lakók kényelmét egy tehetős amerikai turista adományának köszönhetően -  írja a toochee.reblog.hu.

Forrás: Imaginechina via AFP/Wu dongjun - Imaginechina/Wu Dongjun

A közel évszázados múltú jelenség nem volt ismeretlen az országban, de mára már csak ez az egy település tartja magát. A Kínai Népköztársaság megalapítása előtti zűrzavaros években, amikor fegyveres rablók fosztogatták a tartomány falvait, jellemzően a Miao népcsoport tagjai a nehezen megközelíthető hegyi barlangokban rejtőztek el, és alakítottak ki egyedi életformát: a közeli földjeiken dolgoztak és állattenyésztésből éltek, fejtegeti a seattletimes.com.

Forrás: Imaginechina via AFP/Wu dongjun - Imaginechina/Wu Dongjun

Még a Mao Ce-tung éra kulturális forradalma sem jutott el a csak a hossú ideig tartó, kemény gyaloglással megközelíthető gyalogösvényeken, így érintetlenül megmaradtak az elszigetelt közösségek. Amit a néhai diktátornak nem sikerült felszámolnia, azt a modern Kínának sajnos igen. A városi élet kényelmének bűvöletében és a politikai nyomás hatására egymás után néptelenedtek el a barlangok.

Forrás: Imaginechina via AFP/Wu dongjun - Imaginechina/Wu Dongjun

Mára már az 1800 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő Zhongdong az utolsó barlangfalu, de ez is küzd a fennmaradásért.

A korábbi 100 lakosból már csak egy tucatnyi család tagjai maradtak itt, ők viszont továbbra is ragaszkodnak az otthonukhoz. A turizmus újabban kiegészítő keresetet is nyújt számukra: a barlangban szállást is adnak a vállalkozó szellemű utazóknak.

Az eredeti cikket ide kattintva olvashatjátok el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek