Ellopott aranykincsekre bukkantak egy olaszországi barlangban

Az olasz hatóságok a híres lucignanói aranyfa elveszett darabjait találták meg egy olaszországi barlangban – írja a Heritage Daily.

Az ereklyetartót az olasz ötvösművészet egyik legkiválóbb mesterművének tartják, melyet a középkor híres siennai művésze, Gabriello D'Antonio készített, és amely Krisztus életének metaforáját ábrázolja. A gyökerekből, törzsből és levélzetből álló 2,70 méter magas fa, 1350 és 1471 között két szakaszban készült, aranyozott rézből, ezüstből és zománcból, valamint korallokkal, kristályokkal és pergamenre festett miniatúrákkal díszítették. Az ereklyetartót ma Szeretetfa néven is ismerik, hiszen ez a szerelmesek egyik szimbóluma. 

1914-ben az aranyfát a tolvajok ellopták és darabokra törték, feltehetően a feketepiacon akarták eladni, így csak az ágak és az alap egy része maradt meg. Az ereklyetartó töredékei 1927 és 1929 között kerültek elő, amit a hiányzó darabok rekonstruálásával 1933-ban helyreállítottak. Ennek ellenére a legszentebb alkotóelemek, köztük a feszület, négy kör alakú medalion, öt ezüst tábla, illetve a templom felső része azóta is hiányzik.

A sajtóközlemény szerint a Karabélyosok Művészeti Egységét nemrég értesítették egy, Toszkána középső részén, Arezzo területén található barlangról, ahol a hatóságok 5 olyan emléktáblát találtak, amelyek eredetileg az ágmedálok hátulján voltak. Továbbá előkerült az egyik pergamen egy próféta arcképével, egy csiszolt hegyikristály, amelyet a portré nagyítására használtak, valamint az alapot díszítő 16 ezüstfóliás szent alakja. 

Az aranyfát szakaszosan fogják szétszedni, biztosítva, hogy az ereklyetartó elsődleges része az új restaurálási folyamat során végig a nyilvánosság számára megtekinthető maradjon. Dr. Andrea Di Pasquale, az olasz Kulturális Minisztérium oktatási, kutatási és kulturális intézetekért felelős főigazgatója elmondta: „Remélem, hogy az aranyfa még meg nem talált részei mihamarabb előkerülnek, hogy a művet végre teljes egészében visszaadhassuk a közösségnek".

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Ermess

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek