A cseppkőbarlang, ami egy baleset miatt vált ismertté

Hazánkban is található számos gyönyörűséges cseppkőbarlang, azonban Lurgrotte még azokon is túl tesz. Nem csak azért, mert Ausztria legnagyobb vízmosta cseppkőbarlangja, hanem mert történt itt egy baleset, ami majdnem tragédiába fulladt. Ismerjük meg Lurgrotte történetét!

Lurgrotte története 

A Barlangot 1894. április 1-jén fedezték fel, és kezdték el feltérképezni. Igen nehéz volt, mert a heves esőzések miatt a barlangban megtelt a víz, és járhatatlanná, életveszélyessé vált. 1935-ben sikerült először megmérni a teljes hosszát, ami 6 kilométer volt. 1957-re kiépítették annyira a barlangot, hogy akár 3-4 órás vezetésekre is alkalmas volt, azonban nem sokáig tartott az öröm: az 1975-ös árvíz elmosta az egészet. Azóta szerencsére ilyenre nem volt példa, ezért tökéletesre tudták fejleszteni a túrautakat. Azonban így sem veszélytelen: súlyos esőzések közben/után nem tartanak vezetést, mert életveszélyes lehet - amire sajnos volt már példa.

Lurgrotte cseppkőbarlangForrás: kirandulo.reblog.hu

A barlangkutató, aki 9 napra fogságba esett

Habár hozzáértőként tudta a kutató, hogy mit vállal, mégis nekivágott Lurgrotte-nak a legnagyobb esőzések közepette. A vakmerőségnek az lett a vége, hogy 9 napig ott rekedt az emelkedő víz miatt, és  csak a szerencsének köszönhette, hogy élve kijutott - na meg persze a mentési akciónak, amiben rengeteg búvár, bányász és önkéntes vett részt. 

Nem csak a baleset miatt híres Lurgrotte

A barlang egyedülálló a többi cseppkőbarlang között: itt található a világ legnagyobb, 3,7 méter magas szabadon függő cseppköve, a "Herceg". Emellett itt található egy hatalmas barlangterem, a Nagy Dóm, ami a világ 10 legnagyobb barlangdómjainak egyike.

 

Lurgrotte cseppkőbarlangForrás: kirandulo.reblog.hu

 Ezt kell tudni a vezetett túrákról

2 fajta túra vehető igénybe: egy egy órás, ami végig világított útvonalon megy, és egy 2 órás, aminek a második fele a barlang egy sötét szegletébe folytatódik, ahol led- vagy karbidlámpákkal lehet közlekedni. 

Lurgrotte cseppkőbarlangForrás: kirandulo.reblog.hu

A Kiránduló blog szerkesztője összefoglalta a nyitvatartást és a túrák indulását:

  • Áprilisban keddtől péntekig 11, 14, 15 órakor, hétvégén 10-től 15 óráig minden egész órakor
  • Májustól július 7-ig hétfőtől péntekig 11, 14 és 15 órakor, hétvégén 10-től 15 óráig minden egész órakor
  • Július 8-tól szeptember 3-ig 10-től 15 óráig minden egész órakor
  • Szeptember 4-től október 31-ig hétfőtől péntekig 11, 14 és 15 órakor, hétvégén 10-től 15 óráig minden egész órakor

A vezetett túra minimális létszáma 2 felnőtt. A barlangi vezető német vagy angol nyelven mesél. Csoportoknak ezeken kívül más időpontban is lehetséges az indulás.

A barlang november 1-től március 31-ig zárva van, azonban ebben az időszakban lehet "kalandtúrára" jelentkezni. Téli túra csak előzetes bejelentkezéssel és minimum 5 főtől indul.

A jegyárak ide kattintva érhetők el. 

Ha indulás előtt jobban megismernéd Lurgrottét, akkor a Kiránduló oldalán ide kattintva egy részletes beszámolót találsz róla.

Forrás: kirandulo.reblog.hu, lurgrotte.at

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek