Videó: Hamlet gyönyörű kastélyában jártunk

Azok az utazók, akik a svédországi Helsingborga érkeznek, szinte egészen biztosan áthajóznak a mindössze 5 km-re fekvő dániai Helsingörbe. Ha másért nem, pusztán azért, hogy megnézzék Észak-Európa egyik legszebb reneszánsz épületét, Hamlet kastélyát. Mi is így tettünk, pár órát töltve a bájos kisvárosban. Sőt, egy kisfilmet is készítettünk, hogy még inkább arra kapacitáljuk az olvasót, utazzon el ide.

Dánia – különösen télen – nem tartozik a magyar utazók kedvelt célpontjai közé. Európa leglaposabb országa (Dániában még egy mutatós domb sincsen, nemhogy hegy) úgy él a gondolataink között, mint az összes többi északi ország: télen hideg van és sötét, az emberek sokat isznak. Pedig Dánia sokkal több ennél. Ha már úgy hozta a sors, hogy a svédországi Helsingborgban tölthettem pár napot, nem hagytam ki a szemközti, dániai parton lévő Helsingör meglátogatását.

A mesés kis város, Helsingör a Sankt Olai Domkirke templommal alkonyatkorForrás: Hemis via AFP/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

A dán kisváros, Helsingör legnagyobb és legnépszerűbb nevezetessége Hamlet kastélya, a Kronborg vár, ahol Shakespeare talán legismertebb drámája is játszódik. Ebben a darabban hangzik el a "Valami bűzlik Dániában" mondat.

Hamlet kastélya HelsingörbenForrás: Lantos Gábor

Nos, örömmel jelenthetem, hogy a három oldalról vízzel körbevett kastélyban semmi sem bűzlött, legfeljebb a karácsonyi vásár oda nem illő sátrai rontották egy kicsit az összképet.

A híres kastély madártávlatbólForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Aleksandr Medvedkov/Shutterstock. No use without permission./Aleksandr Medvedkov

Természetesen én is hajóra szállva érkeztem meg Helsingborgból Helsingörbe. A többit nézzék meg ebben a kisfilmben, amelyet a városkában és a várban készítettem!

A kastély megtekintése mellett Helsingör bájos óvárosa is tartogat meglepetéseket. A régi, több évszázados színes házak, a macskaköves utcák sétára csábítanak. Hamet szelleme itt is létezik, hiszen a kisváros egyik legismertebb szállodája a Hamlet hotel.

A várban gyakran rendeznek hivatalos eseményeketForrás: MARTIN SYLVEST / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix/AFP

Helsingör azért is népszerű a turisták körében, mert mindössze 45 perces vonatútra található a dán fővárostól, Koppenhágától, tehát azok az utazók, akik a dán fővárosba utaznak, egy félnapos kirándulásra simán átmehetnek Hamlet városába.

Helsingör óvárosa hosszú sétákra csábítForrás: Origo

Jó tudni, hogy akik vonattal érkeznek ide, az Északi-tenger partja mellett utazhatnak végig, így csodás panorámában lehet részük.

Csak egy valami rombolja ezt a fene nagy Hamlet-Shakespeare illúziót: a nagy drámaíró soha nem járt Helsingörben. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek