Megvan az okosturizmus európai fővárosa

Az Európai Bizottság minden évben jutalmazza azokat a városokat, amelyek az élen járnak az okos turizmus terén. Aszerint értékeli a városok turisztikai stratégiáját, hogy mennyiben tartják szem előtt az akadálymentes hozzáférés, a digitalizáció, a fenntarthatóság, valamint a kulturális örökség és a kreativitás szempontjait.

Dublin, ÍrországForrás: Shutterstock/Madrugada Verde

Az Okosturizmus európai fővárosa címet idén Dublin nyerte el, az olaszországi Grosseto pedig az Okosturizmus európai zöld úttörője lett a november 27-28-i brüsszeli ülésen, írja az Európai Bizottság, sajtóközleményében.

21 országból összesen 40 úti cél versengett a két címért, amelyből első körben tíz úti célt választottak ki, hogy mutassák be pályázatukat a zsűri előtt. Dublin nemcsak a verseny mind a négy kategóriájában elért figyelemreméltó eredményeivel nyűgözte le a szavazó bizottságoz, hanem a 2024-ben megvalósítani kívánt programjaival is. A zsűri többek között kiemelte Dublin erőfeszítéseit, hogy az akadálymentes hozzáférést a város összes projektjének egyik központi elemévé tegye. A város bővülő tömegközlekedési hálózattal büszkélkedhet, virágzó közbringarendszer, és nagy kerékpárút hálózattal, amely a tengerpari biciklizést is lehetővé teszi.

A Toszkánában lévő Grosseto a fenntarthatósági turizmus iránti elkötelezettségével tűnt ki. Turisztikai stratégiájának középpontjában a természeti táj megőrzése áll. A város védett parkjainak 30%-a mezőgazdasági terület, amely agroturisztikai programok alapjaként szolgál. A Maremma Parkban például 32 különféle agroturisztikai oktató programon vehetnek részt a látogatók, tanulhatnak a helyi alapanyagok begyűjtéséről és feldolgozásáról, és különféle főzési technikákat is elsajátíthatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek