Egy kis városi kiruccanás ősszel: 10+1 érdekesség Dublinról

A dubliniak szerint ez a város tulajdonképpen olyan, mint egy kis falu és olyan barátságos, mint egy ír kocsma. Mi több, az írek vendégszeretete világszerte híres. A hegyek által keretezett, folyóval kettészelt, és gyönyörű öböllel szegélyezett város utcái, sikátorai mesés művészeti és történelmi épületeknek, felkapott kávézóknak és hagyományos puboknak adnak otthont. Ha tehetitek, pattanjatok fel egy közvetlen járatra, és fedezzétek fel ezt a nyüzsgő várost! 

1.  A vikingek alapították, kétszer is

Először 841-ben, majd 917-ben újra megalapították a várost a skandináv hajósok, így ne csodálkozzunk, hogy a „Vikingek" című filmsorozatot részben Dublin közelében, a Wicklow-hegységben forgatták, amely csak egy rövid autóútra található a várostól délre. Megalapítása után Dublin gazdag település lett, majd várossá fejlődött.

Igazi élmény Dublin hangullatos utcáit járniForrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

Napjainkra Írország legnagyobb városa lett (Belfast, Észak-Írország fővárosa csak a második legnagyobb a szigeten). Skandinávián kívül itt található a legnagyobb viking temető is, az 1840-es évek óta 40 viking sírt tártak fel a városban.

2. Itt átsétálhattok Európa legszélesebb utcáján

Ha azt gondolnátok, hogy a párizsi Champs Elysees Európa legszélesebb útja, nem álltok messze az igazságtól, de nem a legszélesebb út, hanem sugárút címét tudhatja magának. Bizony, az Ír fővárosban, az O'Connell Street-en sétálhatunk Európa legszélesebb utcáján, ami 49 méter széltében!

A méretei miatt nehezen fotózható O'Connell's street, háttérben Daniel O’Connell egykori főpolármester szobrávalForrás: Croatorum/Shutterstock

A Liffey folyótól északra található utca összeköti a déli O'Connell hidat az északi Parnell Street-tel. A 17. században még csak egy szűk utca volt, amelyet Henry Moore-ról, Drogheda grófjáról neveztek el, a 18. század végén azonban alaposan kiszélesítették. Az utca fontos szerepet játszott az ír történelemben is, és számos műemlék, szobor, illetve a dublini torony is itt található.

3. Egyik hídja szélesebb, mint amilyen hosszú

Ha már a méreteknél tartunk, van itt még egy igen különleges adottságú hely. Nagyon gyakran négyzet alakúnak nevezik az O'Connell-hídat, holott valójában szélesebb, mint amilyen hosszú. Ez egy egészen egyedülálló építmény, mivel az egyetlen híd Európában, amely ezzel a különlegességgel rendelkezik.

Ezen az 1930-as években készült fotón pontosan látható, hogyan is lehet egy híd hossza rövidebb mint a szélességeForrás: National Library of Ireland on The Commons/Wikipedia

Nem véletlenül ez Dublin egyik legnépszerűbb nevezetessége is. A Liffey folyón halad keresztül, és jelzi a határt Dublin északi (munkásnegyede) és a város déli (gazdag része) között.

4. Európa Szilícium-völgye

Az elmúlt 20 évben Dublin technológiai központtá vált. Az összes technológiai óriás, például a Google, a Facebook, az Etsy stb. európai központja itt található. Ez elsősorban annak tudható be, hogy Írország igen előnyös adórendszereket kínált a vállalatok számára.

5. Dublinnak megvan a maga Tom & Jerry verziója

Az 1860-as években elrendelték a Christ Church székesegyház kriptájának nagytakarítását. A csövek tisztítása közben egy patkányt kergető macska tökéletesen konzerválódott tetemeire bukkantak.

Elnevezték Tomnak és Jerrynek, és úgy döntöttek, kiállítják őket a székesegyház kriptájában. És lássatok csodát, azóta nagyon népszerű látnivalókká váltak!

6. Egyetlen katolikus templom sincs a városban

Érdekes, hogy bár Írország katolikus ország, – ellentétben az Egyesült Királysággal, amely protestáns – Dublinban egyetlen katolikus katedrálist sem fogtok találni. Volt egy, de az angol uralkodók azt is protestánssá változtatták. Írország manapság független ország, de talán a történelmi háttér miatt maradt ez mégis így. 

7. Európa legnagyobb városi parkjával büszkélkedhet

A Phoenix Park hatalmas, 707 hektáron terül el, és ezzel a méretével a legnagyobb városi parkot tudhatja magáénak Dublin, bármely európai fővárossal szemben.

Egyáltalán nem ritka dolog vadon élő szarvascsordába botlani a Phoenix ParkbanForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Ebben az egykori királyok szarvasaival betelepített parkban számos látnivaló található, köztük a dublini állatkert és az Áras an Uachtaráin, az ír elnök hivatalos rezidenciája is.

8. A Guinness sörmárka otthona

A Guinness sört Arthur Guinness készítette el a St James Gate-i sörfőzdében 1759-ben, és a mai napig gyártják. (Ma is a Guinness család birtokolja a tulajdon 51%-át). Ha Dublinba készültök, látogassatok el a Guinness Storehouse-ba, ami az egyik legérdesebb látnivaló a városban.

9. Itt működik Írország legrégebbi pubja

Ha már a sört emlegettük, muszáj megemlíteni a Brazen Head nevű kocsmát, ami már 1198 óta működik! Egy igazi, patinás pub, a lázadók történelmi találkozóhelye, amelyet lámpásokkal, réz- és bronz díszekkel dekoráltak, és ahol esténként élő zenét is játszanak.

Brazen Head, a legrégebbi ír kocsma, DublinForrás: brazenhead.com

Ha oda szeretnétek menni, akkor már adjuk is a címet: 20 Lower Bridge St, Usher's Quay, Dublin, D08 WC64, Írország.

10. Innen származik a Guinness Rekordok Könyve

A Guinness Rekordok Könyve a sörfőzde ügyvezető igazgatójának kezdeményezése volt. 1951-ben indult, és állítólag csak marketingfogásnak szánták. Senki sem gondolta volna, mekkora sikere lesz, de mégis megtörtént!

10+1. Egyeteme híres diákokkal büszkélkedhet

Írország legrégebbi egyetemét egy korábban kolostorként működő épületében alapították 1592-ben. Ide járt Oscar Wilde, Jonathan Swift, Bram Stoker és Jack Gleeson is. Stoker többek között a Drakula, míg Swift a Gulliver utazásai szerzője, akik ugyanezeket a lépcsőket, folyosókat koptatták.

A Trinity College "sok koponyát termelt ki"Forrás: Eric Jones/Wikipedia

Ők a maguk módján mind megváltoztatták a világot, és bizonyítják, hogy a Trinity College milyen zseniális egyetem. A közelmúltban Jack Gleeson –  a Trónok harcában játszott szerepe által ismertebb – szintén a Trinity College-ban végzett.

(Forrás: beelovedcity.com, wikipedia.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek