Itt jártunk: Antalya gyöngyszemei, melyeket kár lenne kihagyni!

A nagyjából 2 milliós lakosú város csodás szállodáival, lenyűgöző tengerpartjával a magyarok egyik kedvenc üdülőhelye. Antalya azonban sokkal többet kínál a tengerparti fürdőzésnél, török fürdőinél és valóban finom ételeinél. Október végén volt szerencsém ide ellátogatni egy nemzetközi újságíró csapat tagjaként, és bár minimális időt töltöttünk Antalyában, néhány gyöngyszemet így is meglátogattunk, amelyeket szívesen megosztok veletek.

Forrás: Mazur Travel/Shutterstock

Idegenvezetőnk, Tolga Kilien szerint – aki maga hosszabb ideig élt Antalyában, – érdemes nyár előttre vagy utánra tervezni az ideutazást, amikor már nem a 4 milliósra duzzadt város utcáin, sétányain botladozunk az akár 40 fokos hőségben. Ő ha csak tehette, igyekezett nyáron elmenekülni a városból. Ráadásul, az olcsóbb árak mellett szezonon kívül jobban fel tudjuk felfedezni ezt a különleges települést.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Mi október legutolsó napjaiban érkeztünk Antalyába és esténként még mindig rövid ruhákban sétálgattunk a kellemes melegben a sötétedés után is nyüzsgő utcákon. Az első benyomásom az volt, hogy életemben nem láttam még ennyi üzletet egymás hegyén-hátán, legyen az elegáns szalon, kisbolt, étterem, fodrászszalon, kifőzde, és még sorolhatnám. Nem volt egyetlen olyan része sem az általunk felkeresett helyeknek, ahol üres üzletektől pangó utcákat láttam volna. Helyette mindenütt élettel teli volt a város, éreztem is, ahogy rögtön magába szippantott.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Esténként pálmafák szára köré csavart égősorok világítottak, nappal pedig török zászlók sokaságával szembesültünk a város ablakaiban, közterein. Ez utóbbi egyébként annak is köszönhető volt, hogy ott tartózkodásunk alatt, október 29-én ünnepelték 100. évfordulóját a Török Köztársaság kikiáltásának. Most pedig mutatom, melyek azok a helyek, amelyek nagy benyomást tettek rám.

Luna Garden

Bár azt írtam fentebb, hogy Törökország jóval többet kínál, mint a finom ételek, ezt a helyet mégsem hagynám ki, ha újra a városba járnék, ez annál ugyanis jóval többet nyújt. Közösségi tér, kávézó, étterem, ahova az emberek szívesen kiülnek beszélgetni és fogyasztani.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Egy óriási kerthelyiség, igazi édenkert a történelmi óváros szívében, egy évszázados kastély gyönyörű falaival körülvéve. Amikor beléptem a kertbe, hirtelen úgy éreztem magam, mintha egy dzsungel közepén lennék, ahol rengeteg színes virág, bokrok, pálmák, zöldellő fák között lehet békésen üldögélni az asztalunknál, miközben a felszolgálók görkorin suhanva szolgálják ki a vendégeket.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A hely egyszerre pihentető, családbarát, miközben az étlapon a világ minden tájáról származó ételek széles választékát kínálják, melyek friss és helyi alapanyagokból készülnek. Este talán egy fokkal még hangulatosabb, mint nappal, mert olyankor világító izzósorok fokozzák a hangulatot. (További információk a Luna Garden weboldalán).

Düden vízesés

Képzeljétek el, hogy sétáltok egy gyönyörű városi parkban, ahol piknikezni is lehet, majd hirtelen ott találjátok magatokat a part szélén, lábatok alatt a tengerrel, amelybe egy hatalamas vízzuhatag ömlik, és csak kapkodjátok a levegőt. Velem pontosan ez történt!

Forrás: Shutterstock

Elképesztő látvány ugyanis, ahogy a Duden folyó a város szikláiról 40 méteres drámai zuhanásával a Földközi-tengerbe zúdul. Te pedig ott állsz a szikla peremén, hallgatod a robajló vízesést, amit kivilágítva is érdemes meglátogatni, mutatom, miért.

Ha felülről szeretnétek megtekinteni ezt a természeti csodát, ahogy mi is tettük, sétáljatok végig a Duden Parkon. A vízesés tömegközlekedési busszal érhető el Antalya központjából, de a Kaleici kikötőből induló hajótúrák során főleg tavasszal és nyáron hajóval egészen közel kerülhettek a vízeséshez.

Antalya Régészeti Múzeum

Aki kicsit is nyitott a művészetekre és a kultúrára, hogy jobban megismerhesse a történelmét ennek a számunkra néha egzotikusnak ható országnak, csodálatos kincseket láthat a 7000 négyzetméter kiállítási területet magába foglaló múzeumban. A kincsek alatt olyan kiválóan megőrződött művészeti remekeket értek, melyek valóban lenyűgöznek minden látogatót.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Ezt a múzeumot nem csak Törökország, hanem a világ egyik vezető múzeumaként tartják számon, mert itt minden alkotás a remekművek közé tartozik.

Nehéz lenne csupán néhány tárgyat kiemelni, de számomra a Császárok terme, ahol a római császárok szobrai állnak, teljesen lenyűgöztek. A szobrok mindegyike az ókori Perga városában végzett ásatások során került elő, és a római művészet remekei közé tartozik. A romvárost Törökország délnyugati partvidékén ma már Perge néven találhatjuk meg.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A másik, rám nagy benyomást tett látnivalók közé sorolnám a gazdagon díszített szarkofágokat,  amelyekbe általában a fontos és gazdag embereket helyezték el. A szarkofágok díszítései rendkívül összetettek, részletesen kidolgozott figurákkal díszítettek. Közelről szemlélve is megkapó, milyen fantasztikus alkotásokat készítettek már az időszámítás előtt élő alkotók.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A múzeumban találhatók az „Elmalı érmék" is, amelyeket „Az évszázad kincsének" neveznek. A gyűjtemény legértékesebb darabjai, köztük a perzsák ellen szövetséget alkotó városok által kibocsátott érmék világszinten is nagyon ritkák, amelyeket akkor bocsátottak ki, amikor a görögök legyőzték a perzsákat. A teremben megtekinthetők Antalya gazdag történelme alatt kialakult összes civilizációjának érméi, hajóroncsokban feltárt leletek, ékszerek és ikonok. Kár lenne kihagyni! (További információk a múzeum weboldalán).

Tipp, ha szállást kerestek: szálloda és múzeum egyben

Ha nem egy hatalmas, több emeletes hotelben szeretnétek megszállni, hanem egy kisebb, ám minden igényt kiszolgáló, hangulatos helyen, akkor szeretettel ajánlom a RuinAdalia Hotelt. A szálloda Antalya történelmi városközpontjában, Kaleiçi zegzúgos szűk utcáinak útvesztőjében található. Ha kilépünk a kapuján, butikszállodák, éttermek, kézműves termékek és más folklór művészeteket árusító üzletekbe botlunk.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Az oszmán építészet és a modern vonalak ötvözésével kialakított szobák az egyszerűség eleganciáját és gazdagságát tükrözik. Gyönyörű kerthelyisége van, kültéri medencében hűsölhettek, és a reggelinél olyan választékot kínálnak, hogy a fél napot ott tölthetnénk, ha végig szeretnénk kóstolni mindent. Ráadásul, van még egy érdekessége a helynek: a fenti fotón is látható, burkolatba illesztett üveg téglalapokon keresztül lepillantva római kori romokat láthatunk.

Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Merthogy a szállolda nevében nem véletlenül szerepel a ruin szó (jelentése angolul: rom), hiszen az egész épületegyüttes alatt ősi romok húzódnak meg. A RuinAdalia Hotel, Kaleiçi legnagyobb régészeti ásatási területének ad otthont, amit a vendégek ott tartózkodásuk alatt díjmentesen megtekinthetnek. (További információk a szálloda weboldalán). 

Az utazás a török állam hivatalos turisztikai szervezete, a GoTürkiye meghívásából történt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek