Ha látni szeretné, miért olyan csábító a történelmi Antalya, most foglaljon jegyet!

Rekordszámú, csaknem 6 millió turista érkezett az év eleje óta légi úton a dél-törökországi Antalya tartományba, 37 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Most már tudni, hol nyaral az a sok turista, aki éppen nem Horvátországban sütteti a hasát. De a változatosság gyönyörködtet; Antalya városának, mely a Bizánci majd az Oszmán Birodalom része lett, nem lehet felróni, hogy miért ennyire csábító. A korok és birodalmak mind hozzátettek valamit a városképéhez. 1230-ban az Alaaddin mecset volt a legújabb és legszebb épülete, ma fontos jelkép. Ugyanúgy, mint a kikötő védelmére emelt Kizil Kule, vagyis a Vörös Torony, mely tégláinak színéről kapta a nevét.

Forrás: Pixabay.com / Falco

Izgalmas történelme miatt tele van ókori emlékekkel, de emellett gyönyörű tengerparti fekvése és jó éghajlata is vonzóvá teszik. Antalya a közeli Toros-hegységnek köszönheti az időjárását. A mediterrán éghajlatú városba és környékére július közepéig 5.832.894 utas érkezett a tartomány két nemzetközi légikikötőjén, Antalya saját repülőterén, valamint a Gazipasa-Alanya repülőtéren keresztül – írja a Milat című török napilap. Ez a 2014-es rekordokat is megdöntötte.

Forrás: Pixabay.com / yusufk53

A kis-ázsiai ország egy másik népszerű idegenforgalmi célpontjába, Kappadókiába is nagyon sokan érkeznek. A történelmi régióba 2018 első hat hónapjában több mint 1 millió 200 ezren látogattak el, ami 36 százalékkal haladja meg az előző évi értékeket.

Forrás: Pixabay.com / Engin_Akyurt

Antalya tartomány az év végéig legalább 14 millió vendégre, míg maga Törökország 40 milliót meghaladó turistára és 32 milliárd dollár idegenforgalmi bevételre számít. Az eddigi legjövedelmezőbb év, 2014 során együttesen mintegy 36,8 millióan üdültek Törökországban.

A török idegenforgalom 2015 novemberétől indult mélyrepülésnek, miután a török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet a szíriai határnál. A Moszkva által bevezetett szankciók között egyebek mellett az orosz repülőjáratok felfüggesztése is szerepelt, aminek következtében a török turizmus magját képező orosz turisták szinte teljesen távol maradtak.

A két fél 2016 nyarán ugyan kibékült, de Törökországban az év során számos robbantásos merénylet és júliusban még egy puccskísérlet is történt, így az európai turisták szintén más úti célok után néztek. Az ország turisztikai központjának számító Isztambulban 2016-ban három öngyilkos merényletet követtek el, és a januáriban tizenkét német turista vesztette életét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek