Világörökség lett a finn szaunakultúra

  A finn szaunakultúra felkerült az Unesco szellemi és kulturális örökségeinek reprezentatív listájára. Az 5,5 millió lakosú országban 3,3 millió szauna működik, így a szaunázás továbbra is a finn kultúra és társadalom középpontjában áll, a hozzá kapcsolódó egyéb szokásokkal együtt, mint az éneklés, a mesemondás és a társasági élet – írja a spabusiness.com.

  Finnországban még a vizen álló, apró szaunaházak sem okoznak meglepetéstForrás: Finmiki/Pixabay

  A koronavírus-járvány előtt a lakosság csaknem 90 százaléka hetente egyszer eljárt szaunázni, így ez a hagyomány továbbra is virágzik. Az Unesco listája az élő szellemi örökség és hagyományok megőrzését szolgálja, amelyeket a közösségek ápolnak, és kulturális örökségükként ismernek el.

  "A szaunázás a finnek mindennapi életének és ünnepeinek egyaránt fontos része, a jólét és az egészséges életmód szimbóluma" - magyarázta Annika Saarikko, Finnország tudományos és kulturális minisztere. Az Unesco-elismerés még jobban megismerteti szaunahagyományunkat az egész világgal" – tette hozzá. Ritva Ohmeroluoma, a Finn Szaunatársaság részéről elmondta, hogy a döntés nagy megtiszteltetés, a szaunázás a finn nép dédelgetve őrzött öröksége.

  2020. decemberétől az UNESCO listáján immár 131 ország 584 öröksége szerepel, helyet kaptak egyéb wellness-tevékenységek is, mint például a jóga és a hagyományos thai masszázs. A világjárvány idején a szauna kiemelt témává vált, mivel segíthet a betegségek megelőzésében.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!