London legszokatlanabb turisztikai látványosságai

London a világ egyik leglátogatottabb városa: a koronavírus-járvány előtt évente több mint 21 millió nemzetközi látogatót fogadott. Természetesen az olyan alapvető látnivalókat, mint a Buckingham-palota, a Big Ben, a British Museum, a Tower, vagy a Kew Gardens már mindenki ismeri. De London ennél sokkal több, és elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyi bizarr, és mégis érdekes látnivalót rejt. Mutatjuk!

The Mail Rail - A vonat szerelmeseinek

A Mail Rail több mint 75 éven át létfontosságú, bár ritkán látható fogaskerekű volt London kommunikációs hálózatában. A postavonat 1927 és 2003 között vitte a küldeményeket a központi postahivatalokból a főváros keleti és nyugati pályaudvarára, fénykorában napi négymillió levelet szállított.

The Mail Rail, LondonForrás: Shutterstock/Richartphotos

A Mail Rail-t utolsó szállítása után nem sokkal a Postamúzeum részeként nyitották meg a nagyközönség számára, amely a Mount Pleasant irodája mellett található Clerkenwellben. Itt a látogatók szűk kocsikban ülve rövid utazásokat tehetnek a kanyargós alagutakban. Útközben megismerkedhetnek a Mail Rail történetével, és értékes műkincseket láthatnak a második világháború alatti időkből, valamint megnézhetik, hol forgatták a Hudson Hawk – Egy mestertolvaj aranyat ér című filmet, melynek főszereplője Bruce Willis volt.

London Wetland Center - A természetrajongóknak

London mintegy kilencmillió embernek ad otthont, nyüzsgő és folyamatosan bővülő város, új épületek, tornyok, komplexumok és új városnegyedek bukkannak fel napi szinten. A főváros nem az a hely, ahol az ember elvárná, hogy olyan természetvédelmi területet találjon, amelynek különleges madárvilága van.

Egy kis zöld oázis London szívébenForrás: Shutterstock/Laura Yeung

Ennek ellenére a Trafalgar Square nyüzsgésétől nem messze található egy vadon élő állatok számára létrehozott rezervátum, a London Wetland Center, amelyet 2000-ben négy elhagyott viktoriánus víztározóból alakítottak ki. Itt rengeteg ritka madár található, a látogatók gyönyörű tavak, nyugodt kertek és nyugtató rétek között sétálva fedezhetik fel az élőhelyüket. Nem kell megijedni, ha útközben belebotlanánk egy vidra családba, sőt gyakran békákkal, gyíkokkal, egy kis szerencsével vízipockokkal is találkozhatunk.

Crossbones Graveyard - A csendes elmélkedéshez 

Egy csendes mellékutcában, ötperces sétára a Borough Markettől található a londoni Cross Bones temető, ahol a becslések szerint körülbelül 15 000 ember maradványai találhatók, köztük örömlányoké is. Egykor ezen a területen működött a korabeli szórakoztatóipar: itt voltak a színházak, errefelé léphettek fel a mutatványosok, cirkuszosok, de a joghézag miatt több bordélyház is üzemelt itt. Mikor az örömlányok meghaltak, a bűnös életmódjuk miatt nem lehetett részük egyházi temetésben, ezért őket itt, egy megszenteletlen földterületen hantolták el. 

Crossbones Graveyard, LondonForrás: Shutterstock/Cktravels.Com

A bűnösök temetőjét 1853-ban bezárták, mivel addigra a parcellák teljesen megteltek, és egy helyi építési vállalkozó fel is akarta vásárolni a területet, de a környékbeliek élesen tiltakoztak ez ellen. A kis sírkert ma is a régi helyén áll, később emléktábla is került a bejárat mellé a névtelen halottak tiszteletére, a kaput pedig szalagok, virágok, üzenetek, színes harisnyák díszítik, amiket az erre járó látogatók helyeznek el. Minden hónap 23-án este 19 órakor virrasztást is tartanak az itt elhunytak tiszteletére.

London Mithraeum - A történelem kedvelőinek

London történelmi központjában található a Wallbrook folyó mellett egy római kori templomrom, a London Mithraeum, azaz Mithrász-temploma. A mítoszok szerint Mithrász a barlangban megölt egy bikát, Mithrász isten tiszteletére emelt templomokat ezért gyakran a föld alatt építették fel. A régészek szerint nagyjából 2000 éve alakulhatott ki a kultusz, azonban létét még ma is rengeteg titok övezi. Az egykori szertartási hely maradványait egy építkezés során fedezték fel 1954-ben. A maradványokat később restaurálták. A templomrom jelenleg egy 21. századi modern irodaépület, a Bloomberg sajtóügynökség európai központjának alagsorában található, hét méterrel a földfelszín alatt, és nyilvánosan látogatható.

London MithraeumForrás: Wikipedia/No Game - London Mithraeum,

Miközben az utca szintjén irodai dolgozók sétálgatnak, addig a látogatók a föld alatt hangulatos hang- és fényshow keretében csodálhatják meg a templomot és annak rituáléit, római műtárgyak társaságában.

Crystal Palace dinoszauruszok - A dinomániásoknak

A Crystal Palace Dinosaurs dinoszauruszokat és más kihalt állatokat ábrázoló szobrok sorozata, amelyek a londoni Bromley Crystal Palace Park kerületben találhatók. A dinoszauruszok időrendi sorrendben vannak elhelyezve a három, mesterségesen kialakított szigeten és a park déli részén fekvő tavakban. Az 1850-es években készült életnagyságú másolatok gyorsan kedvelt attrakcióvá váltak, és hatalmas rajongást váltottak ki a britek körében.

A Crystal Palace dinoszauruszai Londonban.Forrás: Shutterstock/Alexey Fedorenko

Később kiderült, hogy a szobrok nem teljesen pontosak: az őslénytan a 19. század közepén egy új tudomány volt, és a Crystal Palace dinópark mögött álló csapatnak csak korlátozott fosszilis maradvány állt a rendelkezésére. Ennek ellenére a dinó szobrok továbbra is nagyon kedveltek Dél-London ezen részén. 

Ha további érdekes londoni látnivalókra vagy kíváncsi, akkor kattints a BBC.com oldalára

Forrás: BBC, Arrival Guides, Idegenvezetés-London, Wikipedia, Travelo

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek