London titkos kémalagútjai lehetnek a város legújabb turistalátványosságai

Hamarosan felújíthatják az 1940-es években óvóhelyként épített, később kémkedésre használt Kingsway Exchange Tunnels-t, hogy látogathatóvá tegyék. A nagy földalatti alagutakat az 1940-es években vájták ki a földből, hogy megvédjék a polgárokat a második világháborús támadásoktól. A háború után soha nem nyitották meg többet a nagyközönség számára, de ez hamarosan megváltozhat.

Forrás: John Pannell/Wikimedia Commons

Az MI6 (az Egyesült Királyság külföldi kémügynöksége) egyik kirendeltsége itt állította fel a főhadiszállását, és a hidegháború idején ezekben az alagutakban futott a Pentagont a Kremllel összekötő közvetlen távközlési vonal. 

Forrás: John Pannell/Wikimedia Commons

Az 1980-as években a British Telecom megvásárolta a helyszínt, és odatelepítette a világ legmélyebben fekvő sávját, amelyhez kizárólag a kormányzati alkalmazottak férhettek hozzá. Aztán a helyszínt felszámolták. Bár látogató sosem járt itt, az alagutak mégis ismerősek lehetnek a filmrajongók számára, ugyanis ezek a helyiségek ihlették a James Bond filmekben látott kémközpontok látványvilágát.

Ha a 268 millió dolláros projektet ősszel jóváhagyják, London egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává válhat – írja a domusweb.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek