Ebben a londoni parkban harminc dínó került veszélybe

  Egy harminc hüllő szoborral rendelkező dinoszaurusz park felkerült a veszélyeztetett helyek listájára. Az életnagyságú alkotások gyűjteménye a londoni Crystal Palace Parkban található. Néhány szobron sajnálatos módon repedések keletkeztek, emiatt dínó ujjak, fogak, farkak töredeztek le – olvasható a BBC cikkében.

  Itt még egyben vannak, ám manapság egyre inkább széttöredeznek a 170 éves szobrokForrás: Jes from Melbourne/Wikipedia

  Angliában még az 1850-es évek közepén készítették el az „I. osztályba sorolt" alkotások listáját, ahol a veszélyeztetett műveket vették nyilvántartásba. Ide szeretnék, ha felkerülnének ezek a szobrok is, hogy kellő figyelmet kapjanak, és kijavítsák rajtuk a károkat. 

  Nem akarjuk, hogy újra kihaljanak" – mondta a kormány szóvívője.

  A dinoszauruszokat 1852 és 1855 között Benjamin Waterhouse Hawkin művész készítette. A dinoszauruszok időrendi sorrendben vannak elhelyezve a három, mesterségesen kialakított szigeten és a park déli részén fekvő tavakban.

  Kár lenne ezekért a régi szobrokértForrás: JJAlle/Pixabay

  Ezek az állatok akkoriban a tudományos ismeretek élvonalát képviselték, és "rendkívüli látvány" volt a viktoriánus korban élők számára, míg a jelenlegi megítélés szerint pontatlannak tekintik őket. Noha az állagromlások oka még nem ismert, felmerült a gyanú, hogy a mesterséges szigetek talajmozgása vagy a környező tavak vízszintjének megváltozása miatt kerültek rossz állapotba a dínók.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!