Íme London látványos városnegyedei - Ezeken keresztül a legjobb felfedezni a várost

Hova menjünk, mit nézzünk meg, a kötelezőket vagy a helyiek kedvenc helyeit válasszuk? Ezek a kérdések szinte mindig felmerülnek, ha valaki előszőr jár Londonban. De ha szervezünk maguknak egy-egy tematikus túrát az egyes városnegyedekhez, akkor egyik élményről és látnivalóról sem maradunk le. Íme a legjobb helyszínek.

West End: a legismertebb helyek és legjobb szórakozási lehetőségek

A West End egy nagyobb terület a városon belül, ami számos kisebb, de annál ismertebb városnegyedből áll össze: köztük a Soho, a Covent Garden, a Chinatown, a Theatreland, a Bloomsbury és a Westminster városrészek. London legismertebb helyszíneinek többségét, illetve olyan nevezetes épületeket és múzeumokat találunk itt, mint a Trafalgar tér, a Piccadilly Circus, a Buckingham-palota, a Westminster-apátság vagy a British Museum. A nagy múzeumokra hagyjunk legalább fél-fél napot, a királyi palota és az apátság meglátogatására pedig minimum 4 órát.

A Picadilly Circus kereszteződés és közösségi tér 1819-ben épült felForrás: Lukasz Pajor / Shutterstock.com

A West End ezek mellett szórakoztató negyed is, tele színházakkal, éjszakai klubokkal, bárokkal és éttermekkel. Főleg a Soho területén találni trendi helyeket, ahol a helyi fiatalok és turisták is felfedezhetik London egyszerre furcsa, divatos és csábító oldalát. Itt főleg a független divattervezők és művészek élhetik ki magukat.

A Covent Garden szintén csábító helyszín, 1974-ig ez volt London nagykereskedelmi gyümölcs- és zöldségpiaca. Ebből az időből maradtak fenn a hosszú árkádsorok, amik alatt még ma is olyan kisebb-nagyobb eklektikus piacok bújnak meg, mint például az Apple piac. De a piazzának is nevezett téren számtalan kávézót, éttermet és bisztrót találni, a Nyugati Piazzan pedig utcazenészeket hallgathatunk, hogy végül elvesszünk a londoni Közlekedési Múzeum érdekes kiállításában.

Szintén ebben a városrészben találjuk a vásárlók Mekkáját, vagyis az Oxford és a Regent utcákat, ahol a piaci termékek után, a legmárkásabb divatcikkeket szerezhetjük be vagy csodálhatjuk meg.

South Bank: a múzeumok, erődök és folyóparti látnivalók gyűjtőhelye

A Temze déli partján húzódó South Bank városrész, az a folyóparti szakasz, ami a Westminster-híd és a Tower-híd között található. Egy igazi kulturális központ, ahol a művészetek szerelmesei, az építészet kedvelői és a megrögzött színházlátogatók találják meg nap mint nap a programjaikat. A negyedben olyan népszerű helyszínek csoportosulnak egy helyen, mint a Globe színház, a Southbank Center – ami Európa legnagyobb művészeti központja –, valamint a Tate Modern galéria.

Shakespeare's GlobeForrás: CC-BY-SA 3.0/Diego Delso/Wikipedia

Szintén a déli parton kapott helyet a The London Dungeon (London tömlöce, börtöne) "halálosan szórakoztató" központja, ami Anglia vérzivataros éveibe vezeti vissza a látogatókat. A rémisztő történelmi séta során 19 interaktív jelentbe csöppenhetünk, 20 profi színész közreműködésével. Speciális effektekben, hanghatásokban és művérben itt nincs hiány. Sőt, a helyszínhez tartozó korhű ivóban még Mrs. Lovett húsos pitéit is megkóstolhatjuk, melyek állítólag a Fleet Street gyilkos borbélyának áldozataiból készültek. A The London Dungeon nyitva van, és standard, illetve exkluzív jegyeket is értékesít a sétáira.

Hangulatkép a The London Dungeon oldalárólForrás: The London Dungeon / Facebook.com

A városnegyedben találjuk még a Sea Life Aquarium elnevezésű víziparkot, illetve London híres óriáskerekét a London Eye-t. Aki pedig megéhezett, az vegye az irányt a Borough Market ételpiac felé, vagy a csendesebb, de ugyanolyan minőségű Maltby Street Market irányába, ami egy kevésbé turistás környék a London Bridge-en túl.

London belvárosa

A belvárost City of London néven ismerhetjük, kis mérete ellenére az évszázadok alatt csurig pakolták látványosságokkal. Ez a környék ad otthont többek között a Tower of Londonnak, a London Múzeumnak és a Szent Pál-székesegyháznak is. A három helyszín kicsit másként mutatja be London történelmi fordulópontjait, mint a The London Dungeon, de nem kevésbé érdekesen.

A városra csodálatos kilátás nyílik az ívelt tetejű, Walkie Talkie néven is ismert kereskedelmi felhőkarcoló, a 20 Fenchurch Street tetején lévő fedett bárból. A Sky Garden érdekessége, hogy kilátóteraszára korlátozott számban, de ingyenesen foglalhatók panoráma jegyek. Amint az oldalukon is írják, a járványhelyzet miatt a jegyeket három hétre előre lehet lefoglalni, és csak a megadott foglalási időben érkezhetünk meg a teraszra.

Notting Hill és Nyugat-London: a filmesek és régiségpiacok fellegvára

Nyugat-London Notting Hill nevű negyedében számos kiváló éttermet találni, és a megfizethető szálláslehetőségek száma is magasabb, mint gondolnánk. A környéken olyan filmekből is jól ismert helyszínek várják itt az utazókat, mint a Portobello Road Market, ahol egy helyen találjuk meg a divatcuccok, csecsebecsék, régiségek és utcai ételek eklektikus kavalkádját.

Notting Hill színes világának egyik pasztell színű részleteForrás: JonathanWilkins/Pixabay

Nem messze innen áll a Design Múzeum, melynek pazar galériájába belezsúfolták a modern design és divat történetét. Ahogy a Sztárom a párom (Notting Hill) című filmben is láthattuk, a városnegyed igazi nagyágyú volt Julia Roberts és Hugh Grant oldalán, hiszen mókás, színes, ízig-vérig angol utcái elvarázsolták a közönséget és évről évre az utazókat is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek