Hogyan válassz hóbiztos terepet az idei síszezonra?

Valljuk be őszintén, hogy havazás nélkül mit sem ér a tél és a síszezon. Tavaly télen az utazók üdülési kedve alábbhagyott Franciaországban és Svájcban is, amikor az enyhe időjárás és eső miatt néhány síterep bezárni kényszerült. De mi a helyzet idén? Mire számíthatunk? 

A legtöbben a hóbiztos terepeket keresikForrás: Shutterstock/Gorillaimages

A Mountain Trade Network (MTN) kutatása szerint, amikor az ember lefoglal egy síutat, akkor figyelembe veszi a hegyek magasságát, a pályák hosszát, a hóbiztosságot és a síbérletek árát. A legutóbbi felmérések szerint az emberek 81 százaléka szívesebben foglal téli üdülést, ha az adott helyen az üzemeltetők vállalják a hógaranciát. A közelgő síszezon alkalmával most eláruljuk, hogy hogyan válasszunk olyan síterepet, ahol szinte mindig garantált a hó, bármit is hoz az évszak.

Magasra tesszük a lécet!

A francia Val Thorens évek óta az egyik legjobb síparadicsomForrás: Shutterstock/Elisa Locci

A hóbiztos síelésnél az egyik legfontosabb tényező a hegyek magassága. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a síterepek a globális felmelegedés hatásaival küzdenek, így a téli szezonban érdemes a 2000 méter feletti síterepeket választani, hogy a lehető legjobb síélményben legyen részünk. A francia Val Thorens üdülőhely évek óta sorozatban nyeri el a "Világ legjobb síterepe" címét (2300 m), és elérhető néhány magasabb, akár 3000 méter feletti pálya is.

Csúszás a gleccsereken

A gleccserek kéz a kézben járnak a magaslati üdülőhelyekkel. Ezek a gigantikus jégtömbök kiválóan megőrzik a lehullott havat, amely elengedhetetlen a tökéletes síeléshez. A síelés szerelmesei a nyári és őszi hónapokban is a leghóbiztosabb gleccsereken gyakorolhatnak, melyek télen is tartósan népszerűek, és akkor sem kell hatalmas tömegre és hosszas sorban állásra számítaniuk.

Páratlan élmény síelni a gleccserekenForrás: Shutterstock/Gorillaimages

A svájci Zermattból és az olaszországi Cerviniából megközelíthető 3500 méteres Plateau Rosa Európa legmagasabb gleccsere 21 km-es pályát kínál. További jelentős gleccseres üdülőhelyek közé tartozik az ausztriai Sölden és a Hintertux, a svájci Saas-Fee, valamint a franciaországi Tignes és a Les Deux Alpes.

Irány Észak!

Ha egész nap süt a nap, a pályák gyorsabban olvadnakForrás: Shutterstock.com

Bár jó lehet sütkérezni a napsütötte lejtőkön, a folyamatos napsütés nem tesz jót a hó minőségének. Mivel az északi fekvésű terepeket nem befolyásolja a nap, a körülmények sokkal egyenletesebbek, és a hó hosszabb ideig jobb marad, különösen a szezon végén. 

Hóágyúval biztosabb!

Hóágyúval a biztos síelésértForrás: Shutterstock/Jason Finn

A hóágyúzás ugrásszerűen fejlődött az elmúlt 20 évben, és sok üdülőhely milliókat fektetett be a legújabb technológiába. Az olasz Dolomitok üdülőhelyei nagyszerű példái annak, hogy 1200 km-es pályáinak szinte mindegyikét hóágyúkkal borítják be, így amíg elég hideg van, addig ott biztosan lesz hó.

Forrás: Telegraph.co.uk

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek