Újabb áradásokra és földcsuszamlásokra készül Szlovénia

Három hónappal azután, hogy Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta, a polgári védelem és más katasztrófavédelmi szolgálatok újabb áradásokra és földcsuszamlásokra készülnek - adta hírül az MTI.

Az országban hatalmas mennyiségű csapadékra kell számítaniForrás: AFP/Jure Makovec

A Környezetvédelmi Ügynökség (ARSO) a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást adták ki Szlovénia északi részeire, mivel ott heves esőzések várhatók, amelyek jelentős áradásokat okozhatnak. Az ország többi részén közepes fokozatú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Srecko Sestan, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a polgári védelem, az információs központok és más érintett szolgálatok fokozott készültségi szinten működnek, a szlovén fegyveres erők több száz tagját pedig a veszélyeztetett területekre vezényelték, és készenlétben lesznek. A Soca-völgyében, a Sora vízgyűjtő medencéjében, valamint a Száva folyó felső és középső folyásánál áradások várhatók.

Az ország többi részén, különösen a Vipava és a Savinja völgyében, valamint a Koroska régióban is kiönthetnek a folyók. A Dráva várhatóan pénteken tetőzik. Nagy mennyiségű csapadékra kell számítani a Baca folyó völgyében, amelyet a múlt héten súlyos áradások sújtottak. A térségben az éjszaka folyamán akár 150 liter eső is eshet négyzetméterenként, míg a régió más részein 60-100 liter.

Szlovénia északi részén vörös riasztás van érvénybenForrás: AFP/Jure Makovec

A Nova Gorica-i vöröskereszt ideiglenes szálláshelyeket alakít ki a Baca folyó völgyében állomásozó tűzoltók, valamint a régió lakói számára, felkészülve az esetleges evakuálásra. A völgyben és Tolmin közelében elővigyázatosságból lezárnak néhány utat - közölte Alen Cerv, Tolmin polgármestere, hozzátéve, hogy a legrosszabb forgatókönyvre készülnek, mivel a földcsuszamlások számos útszakaszt veszélyeztetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek