Ausztriába indultok autóval? Mostantól erre figyeljetek, hogy ne kapjatok büntetést!

November elsejétől kötelező a téli gumi használata Ausztriában. A szabályt érdemes betartani, mert a mulasztókra bírságot is kiszabhatnak. A határon bárhogy átmehetnek az autósok, mert határátlépéskor nem ellenőrzik, de az autópálya melletti parkolókban számítani kell szúrópróbaszerű rendőri ellenőrzésre.

A fotó illusztrációForrás: G.c/Pixabay

2008. január elseje óta Ausztriában november 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén mind a négy keréken kötelező a téli gumi személyautókon és 3,5 tonna alatti gépjárműveken.

Négy évszakos gumik is használhatóak, a legfontosabb kritérium a mintázat mélysége, amely a törvény szerint Ausztriában minimum 4 mm. A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük, de csak hóval teljesen borított úton használható.

Rendőri közúti ellenőrzés alkalmával a nem megfelelő gumiabroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik, de baleset esetén a büntetés akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről. A biztosítótársaságok sem fizetnek ilyen esetben – írja a kisalfold.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek