Nem mindenhol rajonganak a Halloweenért - börtön is járhat érte

A Halloween mára viszonylag elterjedt ünnep lett a világban, de a hagyományait és a jelmezes bulizókat nem mindenhol kezelik egyformán. Vannak már olyan törvények is, amely korlátozzák a Halloweent üneplőket nagyrészt antiszociális viselkedésük miatt, sőt, egyes helyeken akár börtönbüntetés is lehet a vége.

Halloweeni dekoráció egy ház előtt a kanadai VaughanbanForrás: NurPhoto via AFP/Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Van, ahol nem kérnek belőle

A Halloweenre vonatkozó legszigorúbb szabályozásokban Jordánia jár az élen. Az ország törvényei teljesen tiltják a Halloweent, az Egyesült Államok nagykövetsége pedig éppen ezért azt tanácsolja, hogy az ünnep alatt ott tartózkodók takarják el a jelmezeiket. A kihágást ugyanis büntetéssel sújthatják, ami akár a börtönbüntetésig is terjedhet.

Nem mindenkinek jár a csoki

Eközben akármilyen meglepő, néhány helyen az Egyesült Államokban is Halloweent ünneplőket érintő korlátozások léptek érvénybe. A Missouri állambeli Bellville nevű városban például életkorral kapcsolatos korlátozásokat vezettek be az ünnepekre. A nyolcadik osztály feletti gyermekeknek nem szabad a házakhoz bekopogniuk a "csokit vagy csalunk" (trick or treating) játék nevében. A virginiai Chesapeake-ben emiatt a 14 éven felülieket korábban még börtönnel is fenyegették, azonban ezt az 1970-es törvényt soha nem hajtották végre.

Halloweenkor sok gyerek indul édességet begyűjteni, de nem mindenki teheti ezt meg - illusztrációForrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Ha Halloween ünnepe vasárnapra esik (idén éppen nem), a delaware-i Rehoboth Beach lakosainak tilos a „csokit vagy csalunk" hagyományt követniük, melynek megszegői akár 150 dollárig terjedő pénzbírsággal is sújthatók. A fiatalabbaknak az édességgyűjtést is 18 és 20 óra közé korlátozták.

Le a maszkokkal!

A Halloween maszkok használata is sok helyen tilos kifejezetten gyermekek számára. Dublinban (Georgia állam, USA) 16 éven aluliak nem viselhetnek maszkot nyilvános helyen, ugyanez a szabály érvényes Belleville-ben, és Illinois államban is a 12 éven aluliak számára.

Nem mindenhol öltözhetnek be a gyerekek ijesztő jelmezekbe - illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pfortner

New Yorkban már az 1800-as évek óta betartatják ezt a szabályt, míg a kaliforniai Walnut Creekben az arc eltakarásához külön engedélyre van szükség a serifftől. Kaliforniában a magáncégek pedig fenntartják a jogot, hogy teljesen betiltsák a jelmezeket a telephelyeiken.

Félelemkeltő bohóc-, és papi ruhát viselők mérlegeljetek!

Vendargues, egy francia falu teljesen betiltotta a bohócjelmezeket. Október 31-től egész november végéig a bohócjelmezeseket a helyi hatóságok külön engedélye nélkül kitiltják a fesztiválokról. Az Egyesült Királyságbeli Bedfordshire-ben a rendőrség szintén így jár el. Azt mondják: „Nem fogjuk eltűrni, hogy bárki is kárt okozzon másoknak Halloween alatt, akár megfélemlítéssel és fenyegetéssel, akár bűnözői károkozással. Ezt a viselkedést komolyan fogjuk venni, és aki mégis ezt teszi, a büntetlen előéletet kockáztatja."

A 2010-es hollywoodi horrorfilm megjelenése után Halloweenkor megszaporodott a bohócjelmezben ünneplők száma - illusztrációForrás: 7e Art/New Line Cinema / Photo12 via AFP

Vallási korlátozások miatt Alabama fenntartja azokat a jogszabályokat, amelyek megtiltják az embereket, hogy egész évben papnak öltözzenek – ez a szabály valószínűleg Halloweenkor élesedik ki. Az ilyen jellegű utánzás tilalma 500 fontig terjedő pénzbírsággal vagy egy évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat, tehát nagyon is megfontolandó egy ilyen heccet bevállalni.

(Forrás: Standard, borítókép: 2M media/Shutterstock-illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek