Kísértetjára kastélyok, ha egy kis halloweeni borzongásra vágysz

Rengeteg hátborzongató legenda szól a kastélyokat kísértő szellemekről: van, amely szerint a megkínzott gróf szelleme évszázadok óta lovaskocsival hajtat az udvaron, máshol dörömbölő hangokról, késérteties lehelletről számolnak be a látogatók, de lépcsőről lemoshatatlan vérfoltokról is lehet elbeszéléseket hallani. Halloweenhez közeledve ilyen történeteket mesélünk most nektek.

Eltzi-vár, Németország

A Koblenz és Trier városai között található eltzi vár története 1157-re nyúlik vissza, a várat körülvevő mítoszok listája pedig majdnem ilyen hosszú. Azok közül a szobák közül, amelyek látogathatóak, a leginkább kísértetjárta Ágnes grófnő hálószobája.

Eltzi-vár, NémetországForrás: mauritius images via AFP/Lighttrawler

A szobában maradt az a mellvért és csatabárd is, amelyeket magára öltve lovagnak álcázta magát a harcos természetű grófnő, hogy megvédje a várat nemkívánatos kérőjétől. Braunsberg lovagja azonban nem ismerte fel a harci díszbe öltözött Agnest, azt hitte egy lovaggal csatázik, és megölte a szerelmét. Nem csoda, hogy még ma is kísért a német kastélyban.

Dragsholm-kastély, Dánia

A legendák szerint három szellem lakik a Koppenhágától ötven mérföldre lévő Dragsholm-kastélyban. Egy „szürke hölgy", egy „fehér hölgy", a leghíresebb pedig egy skót nemes férfi, Bothwell 4. grófja, James Hepburn, aki Mária skót királynő harmadik és utolsó férje volt. A kastély 1215-ben épült először palotaként, majd a középkorban erődített kastéllyá alakították át, a reformáció idején, 1536. és1664. között pedig a nemesség és az egyházi foglyok börtöneként szolgált.

Dragsholm-kastély, DániaForrás: Shutterstock

Egyszer Lord Bothwellt is bezárták az egyik cellájába, ahol egy oszlophoz láncolták – ez az oszlop még ma is áll. Az a hír járja, hogy a szelleme azóta is lovaskocsival hajtat az udvaron. A Dragsholm-kastély szeretettel várja azon látogatókat, akik találkozni is szeretnének az urasággal, az épületben ugyanis étterem és szálloda is működik.

Himeji-kastély, Japán

Az 1333-ban épült Himeji kastélyt a japán kastélyépítészet egyik legnagyszerűbb fennmaradt példájaként tartják számon. És még némi kísérteties folklór is növeli a vonzerejét. A legnépszerűbb mese az ősi legendák mitikus szereplője, Okiku történetét meséli el, akit hamisan azzal vádoltak, hogy értékes edényeket veszített el.

Himeji-kastély, JapánForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Eurasia Press

Állítólagos tettéért halál volt a büntetés, a kastély kútjába dobták. Szelleme éjszakánként a kastélyban jár, és gyászos hangon számolja az edényeket; miután eléri a kilencet, felsikolt, és visszatér a kúthoz.

Fraser-kastély, Skócia

Az 1575 és 1636 között épült kelet-skóciai Fraser kastély hbonyolult építészetéről, gyönyörű ültetvényeiről és kertjeiről híres, valamint egy kissé elborzasztó mítoszról. A legenda szerint egy fiatal hercegnőt, aki egyszer a kastélyban tartózkodott, álmában brutálisan meggyilkoltak. A testét lerángatták a kőlépcsőn, amely vérnyomot hagyott maga után.

Fraser-kastély, SkóciaForrás: robertharding via AFP/Patrick Dieudonne

A lakók bármennyire is igyekeztek, nem tudták lesúrolni a lépcsőről a vérfoltokat, ezért úgy döntöttek, hogy fával burkolják, és ez a faburkolat a mai napig megmaradt. Egyesek azt mondják, hogy a hercegnő szelleme éjszakánként a kastély termeiben jár.

Törcsvári-kastély, Románia

A Törcsvári kastélynál nem is találhatnánk méltóbbat a Halloweenhez, hiszen Drakula kastélyának is nevezik az erdélyi várat. Az épület lazán kötődik ahhoz a történelmi szereplőhöz, aki Bram Stokert a világ egyik legismertebb horrortörténetének, a Drakula gróf válogatott rémtetteinek (1897)  a megírására inspirálta.

Drakula kastélya, RomániaForrás: Facebook/Bran Castle Romania

A valós személy pedig III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad, aki, ahogy a neve is sugallja, nem kiszívta áldozatai vérét, hanem karóba húzta őket. Vannak, akik szerint III. Vlad a törcsvári kastélyban uralkodott, de a történészek még nem találtak elegendő bizonyítékot erre. A kastélyban működő múzeum falai között más ijesztő látványosságot is találunk: egy aranykoporsót, amely Marie román királynő szívét rejti.

Moosham-kastély, Ausztria

Az 1675 és 1690 közötti salzburgi boszorkányperek során Moosham számos boszorkánysággal vádolt férfi és nő kivégzésének, bebörtönzésének és kínzásának volt a helyszíne. Később, az 1800-as években annyi szarvast és szarvasmarhát találtak elhullva a kastély közelében, hogy gyanúba keveredtek a lakók.

Moosham-kastély, AusztriaForrás: Shutterstock

A dolognak per lett a vége, amelyben arra jutottak a bírák, hogy a lakók vérfarkasok, ezért megölették őket. Ma a személyzet és a látogatók dörömbölő hangokról, lábnyomokról, fehér ködökről számolnak be, és vannak, akik úgy érzik, mintha valaki rájuk lehellne.

Forrás: CN Traveler, The Little House of Horrors

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek