Jön az év legmágikusabb éjszakája! Így ünneplik a Föld különböző pontjain

Nem csak 'csokit vagy csalunk' játékból, ijesztő dekorációkból és faragott tökökből áll Halloween. A világ egyik legrégebbi ünnepének változatos hagyományai vannak, amelyek között léteznek szépek és hangulatosak is. Mutatjuk a világ olyan pontjait, ahol nagyon készülnek rá minden évben, a végén pedig fergeteges partikkal zárják az éjszakát.

A Halloween eredete Írországban, pontosabban Samhainban, a kelta újévben keresendő. A samhain a gael nyelveken beszélő (ír, skót) népeknél a november hónap elnevezése, valamint a kelta nyelvi-kulturális kör egyik legjelentősebb ünnepe, mely október 31-én sötétedéskor kezdődik és november 1-jén ér véget.

Ilyenkor még a kutyák sem maradhatnak ki a bulibólForrás: AFP/Timothy A. Clary

Hajdanán ilyenkor a szabadban örömtüzeket gyújtottak, a családok pedig bent körbeülték a tűzhelyet, és kísértethistóriákkal szórakoztatták egymást. A különböző jelekből való jóslás is igen elterjedt volt. Az évszázadok során alaposan átalakult ez az ősi kelta-pogány fesztivál, de sokféle hagyomány él ma is világszerte Halloween idején, amelyek némileg különböznek egymástól. Nézzük a legjelentősebbeket!

Írországban és általában az Egyesült Királyságban még manapság is tüzeket gyújtanak a kelta kultusz emlékére, különösen vidéken, éppen azért, hogy valamilyen módon folytassák a pogány rituálék hagyományát.

Nagy-Britannia területén Halloweenkor sokan még most is tüzeket gyújtanak, mint egykorForrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE

A brit szupermarketek polcait már jó ideje elárasztották a Halloweenhez kacsolódó tárgyak és harapnivalók. Szó szerint mindent megtalálhatunk a Drakula gróf csokitortától a gonoszt elijesztő fokhagymás kenyéren túl, a zombi ujjakat formáló gumicukrokig. Igazi bulik kerekednek, ahol csontvázaknak, szellemeknek, boszorkányoknak és egyéb, másvilági lényeknek öltözve összegyűlnek az utcákon, hogy csokikat csaljanak ki, ha pedig nem kapnak, akkor csínyeket eszeljenek ki.

A gyerekek izgatotan kopogtatnak ismerősök és ismeretlenek ajtajánForrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE

Az írek asztalairól ilyenkor elhagyhatatlan a barmbrack nevű desszert, amelyhez más legendák és babonák is fűződnek.

Az USA-ban nagyon komolyan veszik ezt az ünnepet

A halloween a 19. század közepétől honosodott meg Amerikában, amikor a nagy írországi éhínség elől százezrek vándoroltak ki a Zöld Szigetről az óceánon túlra, és magukkal vitték szokásaikat, legendáikat is. 

Halloween dekoráció egy New York-i otthon előttForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Az ikonikus csokit kicsaló trükkök mellett a városok negyedeit, utcáit, épületeit faragott tökökkel, mesterien borzongtató dekorációkkal, csontvázakkal, szellemekkel és egyéb szörnyekkel díszítik fel. Nem hiányozhatnak a túlvilági lények sem az ablakokból, sem a bejáratok elől és az utakról sem.

Hagyományos ír lámpás az írországi Museum of Country Life-ban"Forrás: Rannpháirtí anaithnid/Wikipedia"
Az ünnep fő kelléke, a töklámpás eredete
Az egyik történet szerint volt egyszer egy ír, Stingy Jack (Fukar Jack) nevű részeges, kiállhatatlan kovácsmester, aki többször is rászedte az ördögöt, mígnem a patás megígérte, hogy nem viszi el lelkét a pokolba. Jacket azonban halála után Szent Péter sem engedte be a mennyországba, ezért arra ítéltetett, hogy örökké bolyongjon, keresve nyughelyét. Vándorlása közben egy kivájt tarlórépát tart lámpásként a kezében, benne izzó széndarabbal, így ragadt rá a Jack of the Lantern (Lámpás Jack) név, melynek rövidült változata, a jack-o-lantern a halloweeni töklámpásra utal. A lámpások eredetileg tarlórépából, karórépából vagy céklából készültek, a tök az ünnep tengerentúli meghonosodásával terjedt el, írja az MTI.

Európában is vannak még fontos hagyományai az ünnepnek

Például a szomszédos Ausztriában is, ahol Halloween éjszakáján az emberek kenyeret, gyümölcsöt és vizet hagynak az asztalon elhunyt szeretteiknek, abban a hitben, hogy meglátogatják őket.

Németországban a házban lévő késeket elrejtik, hogy a halottak ne sérüljenek meg. De ez még nem minden, mert az ajtókra krétával szimbólumokat rajzolnak, hogy megvédjék házaikat a gonosz szellemektől.

Németországban is, itt éppen Göttingenben kéregetnek csokit a gyerekek Halloween éjszakájánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pfortner

Mi a helyzet a többi kontinensen?

Európán kívül Kínának is van saját Halloweenje, amelyet Teng Chiehnek hívnak. Ott október 31-én éjszaka lámpások milliói világítják be az egész országot: ezzel segítik a halottak lelkét, hogy otthonra találjanak.

Halloweeni lámpás fesztivál KínábanForrás: AFP/Str

A világ leghíresebb hagyományai közül nem hagyhattuk figyelmen kívül a Dia de los muertos ünnepet Mexikóban, amely elképesztően látványos. Október 31-től november 2-ig színes koponyákkal, körmenettel, énekekkel, tánccal és hagyományos zenével ünneplik az elhunytakat. Erről az ünnepről egy hete írt cikkünkben olvashattok bővebben.

Ezen a napon Mexikóban a fergeteges felvonulás sem maradhat elForrás: Notimex via AFP/Especial

A Halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, amelyek közül leginkább a faragott a világító töklámpásokat vettük át, de sokféle rendezvény, fesztivál és buli is szerveződik, ahol vidám forgatagban ünnepelhetnek a résztvevők.
(Forrás: siviaggia.it, wikipedia.org

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek