Így fedezzük fel Dél-Korea fővárosát - Szöuli látnivalók

A Han folyó partján fekvő Szöul egy vibráló, sokszínű, jövőbe tekintő, de a hagyományokat tisztelő és megélő világváros. A megközelítőleg tíz millió lakost számláló fővárosba jelenleg az Emirates és a LOT légitársaságok járataival lehet eljutni. Szöulban 5 világörökségi helyszín található, de mellettük megannyi kisebb érdekesség is megéri a felfedezőutakat. Ezek közül mutatunk most párat.

Nem véletlen, hogy Szöul a világ egyik leglélegzetelállítóbb úti célja, tökéletesen vegyíti a hagyományokat és a modernitást. Míg az egyik pillanatban a THE PLAZA Seoul hotel éttermében fogyaszthatjuk a legfinomabb reggelit, a másikban már egy történelmi, királyi palota kertjében sétálgatunk. Ennek az együttállásnak köszönhetően csupán egyetlen sétával időutazást tehetünk városban.

Szöul a koreai filmgyártás központja is - ez pedig egy korhű díszlet a legnagyobb szabadtéri filmstúdiójábanForrás: Gerencsér / Travelo.hu

Szöul látnivalói mindig nyújtanak valami újat, még azok is amiket egyszer már felfedeztünk. Egy másik oldalról nézve őket ugyanúgy elvarázsolnak, mint az első alkalommal. Az N Seoul Torony, Insadong kerülete, a piacok, a hegyi szentélyek, a hanok falvak - mindig nyújtanak valami újat. Íme 7 látnivaló, amivel ajánlott kezdeni, és nem érdemes őket kihagyni a listáról.

Bukchon hanokfalu

Szöul óriási területén belül több történelmi hanokfalut is felkereshetünk. Vannak olyanok ahol sok programot rendeznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ahol pezseg az élet a "az ott lakó" furcsa falusiaknak köszönhetően, és vannak olyanok, mint a Bukchon hankofalu, mely Szöul központjától 1,5 órányi autóútra van, de az út minden perce megéri. Ha itt járunk bepillanthatunk Szöul évszázadokkal korábbi életébe.

Forrás: OKB phuaorneer / Shutterstock.com

A helyszínen nagyjából 900 hagyományos koreai ház, vagyis hanok található. A házak szorosan egymás mellé épültek a szűk utcák rengetegében. Történetük legalább 600 évre, a Csoszon-korba nyúlik vissza. Maga a falu ingyen látogatható, de bizonyos helyeken belépőt kell fizetni. Némelyik üzletben koreai ruhát, hanbokot is lehet kölcsönözni, így teljesen átadhatjuk magunkat a hely szellemének.

Changdeokgung palota

Ez az épület Szöul második legrégibb királyi palotája, előtte 20 évvel a Gyeongbokgung palota készült el. Ha a fővárosban járunk ezt a palotát mindenképpen érdemes meglátogatni, mert remek állapotban vészelte át az évezredeket, és UNESCO világörökségi helyszín is.

A csodás Juhamnu pavilon a titkos kerten belülForrás: Shutterstock.com

A palotakomplexum több részből áll; van egy terület, ami nyilvános és a turisták részére van fenntartva, ez ingyenesen látogatható, a másik a királyi család számára tervezett lakóépületből áll, a harmadik pedig egy kiterjedt buja kert, mely a Huvon Titkos Kert nevet viseli. Ide belépővel is bejuthatunk, de a jegyek csak korlátozott számban kaphatók.  

Myeongdong negyed

A történelmi séta után, jöjjön egy kis shopping. Na jó, nem muszáj minden áron vásárolni, de a Myeongdong negyed hangulatát akkor is érdemes megtapasztalni. Ez Szöul legismertebb turista negyede. Már csak akkor is megéri ide ellátogatni, ha csak a hangulatára vagyunk kíváncsiak, hiszen egy Korea divat és szépség központja.

Az állandó nyüzsgésben lévő negyed a színpompás kirakataival sötétedéskor kezd igazán látványos lenniForrás: Shutterstock.com

Napközben is jó a hangulata, de igazából este kel életre, amikor kigyúlnak a neonfények az épületek oldalain. Ilyenkor kinyitnak a street food standok, melyek olcsó és finom ételeket kínálnak, nem csak a turistáknak, hanem az itt dolgozóknak is, mivel Myeongdong üzletei sok esetben akár este 22-ig is nyitva tartanak. 

Insadong negyed

A másik városnegyed, aminek a hangulatát érdemes megtapasztalni, az az Insadong. Ez számít Szöul művészeti negyedének és mindenkinek ajánlott, aki érdeklődik a helyi kultura iránt. A környék keskeny sikátoraiban galériákat, egyedi könyvesboltokat, kávézókat - néha a kettő egybeolvadását, kézműves boltokat, és teaházakat találunk. 

Forrás: Shutterstock.com

Érdemes a negyedet hétvégén meglátogatni, mert akkor nincs a környéken autóforgalom és az utcazenészek is megjelennek.

N Seoul Torony

A csaknem 250 méter magas N Seoul Torony Szöul egyik legpazarabb modern látványossága, és 1969-es felépülése óta a város egyik jelképe is. A torony, mely 1980-ban vált nyilvánosan látogathatóvá a Namsan park szívében épület fel és pillanatok alaltt kulturális központtá vált. Kilátóteraszáról elképesztő kilátás tárul elénk a városra. 

Forrás: nami chwang / Shutterstock.com

A tornyot megközelíthetjük metróval, busszal, sőt még a Namsan felvonót (drótkötélpályát) is használhatjuk, ami egy éttermekkel teli utcából felvisz minket egészen a látványosság lábáig. A kilátóterasz reggel tíztől este 23 óráig tart nyitva.

Cheonggyecheon patak

A 10.84 km hosszú patak érdekessége, hogy Szöul közepén csörgedezik keresztül. Hosszú ideig rendkívül rossz állapotban volt, lefedték, elfedték, mintha nem is létezne, de aztán a városvezetés rájött, hogy nem eltűntetni kéne, hanem rehabilitálni és a város egyik legkedveltebb pontjává tenni.

Cheonggyecheon patakForrás: Travel man / Shutterstock.com

Három évbe telt mire a patak teljese hosszát egy olyan ökológiai parkká sikerült változtatni, ahova 2005-re maguktól visszatértek a madarak, egyesek néha még darvakat is látnak a patak közepén növő nádasban. A Cheonggyecheon patak tényleg egy fenomenális része a városnak, ahol persze sok romantikus koreai sorozatot is forgattak már. Érdemes este sétálni itt egyet, iszogatni eszegetni és figyelni a fényeket.

Gwangjang Piac

A nemzet első piaca; olyan az egész, mint az ős káosz, de jó értelemben. Ha valaki szeretni az olyan piacokat, ahol főként az evésen van a hangsúly, akkor ezt a helyet imádni fogja. Itt minden egy helyen van és kapható, amit Szöul szerte enni lehet. 

Szerelem első látásra és szaglásra - KATTINTS a képre a galériához!Forrás: Travelo.hu

A labirintusra hasonlító elrendezés csak a külföldieknek lehet elsőre egy kicsit ilyesztő, de amint megvannak a kedvenc kifőzdék, már könnyebb a tájékozódás. A piac egyébként egy három emeletes épület, legalul, az utcaszinten lehet enni, egyel feljebb találjuk a legszebb kelméket, textileket, esküvői kiegészítőket és kész ünnepi ruhákat, legfelül pedig a műszaki cikkeket.

A Gwangjang Piacban ismét az a jó, hogy nem a turistáknak szól, rengeteg helyi étkezik itt, reggeltől estig. Persze a turistákat is szívesen látják, és a szakácsok, főleg nők nagyon kedvesek. Ha megkérdezzük fotózhatunk-e, a legtöbb esetben megengedik - de csak úgy ne toljuk az arcukba a kamerát. A piac legkeresettebb étele a Bindaetteok, ami mungóbab csírából és lisztből készül - olyan mint egy vastagabb tócsni. Kihagyhatatlan ízélmény!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek