A Margit-szigettől egészen Gdanskig repült egy dankasirály

A napokban kapták a hírt Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) munkatársai, hogy a Margit-szigeten március elején meggyűrűzött dankasirályt 2023.10.13-án HN01-es színes jelölőgyűrűje alapján azonosították Gdansk település mellett Lengyelországban. A gyűrűzés és megfigyelés helye között 767 km távolság van légvonalban, tehát a madár legalább ennyi utat tett meg amíg elérte a tengerpartot!

A fővárosban sok dankasirály jelenik meg a Duna mentén, ahogy ez most is megesett ezzel a dankasirállyal, amit a Margit-szigeten sikerült elcsípni. Hozzánk északról érkeznek télire csapatai. Európában gyakori faj, hazai állománya sincs veszélyben. Telepesen fészkelő faj, nagyszámú kolóniában költ, amelyhez más vízimadárfajok is szívesen társulnak. A ragadozók elűzésében az egész telep részt vesz – írja weboldalán a Magyar Madártani és Természetvédelni Egysület a dankasirályokról.

A dankasirályok összefognak, ha ragadozók támadnák meg őket - illusztárcióForrás: Diliff/Wikipedia

A Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) munkatársainak figyelme a téli szezonban a hozzánk telelni érkező és itthon maradt madarakra összpontosul, még költő madaraink Afrika táplálékdús régióiban élvezik az ottani évszak adta lehetőségeket. Ekkor a madarászok egy része a tavak és folyók vendégeit követi nyomon. A hideg idő beköszöntével a Duna mentén nagy sűrűségben összpontosulnak a különböző sirályfajok, amelyek között alkalmanként megpillanthatnak gyűrűs egyedeket, illetve ekkor próbálkoznak a szakemberek további gyűrűtlen egyedek jelölésével is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek