Vízipisztollyal riasztják el a turisták a sirályokat Velencében

A velencei szállodatulajdonosok új megoldást találtak a madarak távoltartására, amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a szabadban étkező vendégek számára – olvasható a The Guardian oldalán.

Az agresszív sirályok megeszik a turisták ételét és összetörik a poharakat, tányérokat isForrás: Pixabay/wurliburli

Egy velencei szállodaszövetség az agresszív és idegesítő sirályok kivédésére készül, bár egyes szállodatulajdonosok már a saját kezükbe vették az ügyet, és vízipisztolyokat adnak a vendégeknek, hogy a portyázó madarakra "lőhessenek".

A sirályok jelenléte a híres lagúnavárosban az elmúlt néhány évben egyre problematikusabbá vált – nemrég egy sirály kikapta egy turista kezéből a fagylaltot, miközben az éppen a Szent Márk téren sétált. Bár a jelenet a bámészkodóknak szórakoztató volt, de a velencei szállásadók egyesületének elege lett, és szemináriumot szerveztek, amin ötleteket dolgoztak ki, hogy mivel riaszthatják el az éhes madarakat a külső étkezőhelyektől.

A sirályok amellett, hogy agresszívak és idegesítők az emberek számára, egészségügyi és higiéniai, valamint az épületek és a környezet számára is problémát jelentenek" - mondta a szemináriumot koordináló higiéniai és környezetvédelmi szakértő. Hozzátette, hogy a sirályok valójában védett fajok, és nem lehet elpuszítani őket, de mégis valami olyan megoldás kell, ami legalább ezekről a helyekről elriasztja őket, de végleg.

A megvitatott megoldások között szerepelt egy solymász bérlése a sirályok vadászatára, és egy speciális akusztikai rendszer kiépítése, mely olyn kellemetlen hangokkal és szagokkal riaszt, amelyeket az ember nem érzékel.

„Amint a vendégek felállnak a kültéri asztaloktól, a sirályok azonnal lecsapnak a maradékokra és elviszik az ételt" – mondta egy szállodatulajdonos. „Kénytelenek vagyunk folyton beavatkozni, mivel a sirályok gyakran eltörik a tányérokat és poharakat is. Egyes vendégek nevetnek ezen, mások viszont kellemetlenül érzik magukat."

A sólymok mindennapi kitelepítése nagyon költségesnek bizonyult, így a Gritti Palace és a Hotel Monaco & Grand Canal most több tucat narancssárga vízipisztolyt – a sirályok nem szeretik ezt a színt – szereztek be. A tapasztalatok szerint spriccelni sem muszáj velük, mert amint meglátják őket, rögtön elrepülnek - jelezte a palota egyik dolgozója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek