Aranyhal-szörnyek tartják rettegésben egy minnesotai tó lakóit

A minnesotai Burnsville hatóságai felszólították a lakosokat, hogy ne engedjék szabadon a megunt halaikat, mert ezek a jószágok hatalmasra nőnek vadon, és jelentős zavarokat okozhatnak az ökoszisztémában. A város képeket is osztott meg a közösségi médiában a halszörnyekről, amelyeket a Keller-tó felmérése során találtak.

Mint mondják, az aranyhalak ronthatják a víz minőségét az üledék megzavarásával és a növények gyökereinek roncsolásával. Minnesotában az aranyhal egyébként jegyzett invazív fajnak számít, és törvény tiltja, hogy nyilvános vizekbe engedjék őket.

Míg az otthoni akváriumban az aranyhalak jellemzően körülbelül 5 venti hosszúra nőnek meg, szabadon ennél sokkal nagyobbak lesznek, gyorsan szaporodnak, és kiszorítják az őshonos fajokat. Hasonló probléma ütötte fel a fejét egyébként a közeli Carver megyében is, ahol tavaly októberben 50 000 aranyhalat távolítottak el egy patakról, és 2017-ben Münchenben is megjelent az aranyhal-probléma, ami olyan súlyos lett, hogy a tanács pénzbírsággal sújtotta azokat, akit rajtakaptak kedvenceik elengedése során. Óriási aranyhalakat találtak már az Egyesült Királyság vad vizeiben is, 2010-ben egy brit tinédzser húzott egy 2 kilós, centis halat fogott ki egy dorseti tóból - derül ki a bbc.com cikkéből.

 A címlapkép illusztráció, forrás: Hans Braxmeier/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek