Hatalmas tömegű halat fogtak Walesben

Egy óriási, 408 kilós, a valaha fogott legnagyobb tonhalra bukkant két horgász a walesi vizeken – olvasható a BBC oldalán.

Simon Batey és barátja, Jason Nott a 2,82 méteres, kékúszójú tonhalat Pembrokeshire partjainál fogták ki, megmérték, majd visszaengedték a vízbe. Batey közel egyórás küzdelmet folytatott, mire sikerült kifárasztani a halat. A hatalmas állatot előbb a hajó mellé vitték, hogy megmérjék, majd egy ideig vontatták, hogy biztosítsák a kopoltyúinak rendszeres oxigénellátását, mielőtt szabadon engedték volna.

"Messze ez a legnagyobb hal, amelyet a walesi vizeken fogtak ki. Az előző legnagyobb 272 kilogramm körüli volt" - mondta Julian Lewis Jones, az Angling Cymru védnöke. A méretéről és vízi sebességéről híres atlanti kékúszójú tonhal, az 1960-as években tűnt el az Egyesült Királyság vizeiről a kereskedelmi túlhalászás és a változó éghajlat miatt. Bár az elmúlt évtizedben július és december között nagy számban látták őket a környéken. "Vizeink hőmérséklete fantasztikus a tengeri élőlények számára, minden évben egyre több tonhalat látunk, és azt akarjuk, hogy horgászok jöjjenek ide a világ minden tájáról, ezért most egy halászterület létrehozásán dolgozunk." – mondta a horgászegyesület védnöke.

(A borítókép forrása: Facebook/Jason Nott)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek