Könnyen lehet, hogy megtalálták a világ legsötétebb folyóját

A világ egyik legsötétebb folyója a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ruki - állapította meg a zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) által vezetett nemzetközi kutatócsoport. A Limnology and Oceanography című folyóiratban megjelent tanulmányuk arra az eredményre jutott, hogy a Ruki vize azért olyan sötét, mert medrének enyhe lejtése miatt alig hordoz üledéket, viszont nagy mennyiségű oldott szerves anyag található benne.

Mint írták, könnyen lehet, hogy a Ruki a világ legsötétebb folyója. Vize négyszer több szerves szénvegyületet tartalmaz, mint a Kongó folyó, és másfélszer többet, mint az Amazonas mellékfolyója, a Rio Negro. A kutatók szerint a széntartalmú anyagok főként az esővízzel kerülnek a folyóba. A dzsungelt áztató eső ugyanis az elhalt növényzetből szerves vegyületeket old ki - magyarázták a tanulmányban.

A folyó az esős évszakban el is árasztja az erdőt. A víz ilyenkor gyakran hetekig derékmagasságban áll az erdőben, és csak nagyon lassan folyik el. Ez a folyamat szintén szerves anyagokkal gazdagítja a folyó vizét.

A Ruki tulajdonképpen "dzsungel tea" - fogalmazott Travis Drake, az ETH Zürich kutatója az egyetem közleményében.

Az egy kilométer széles Ruki a Kongó folyóba torkollik. Vízgyűjtő területét, amely négyszer akkora mint Svájc, érintetlen mélyföldi esőerdő borítja. A Ruki szezonális vízszintadatait az 1930-as évek óta jegyzik fel, de mindeddig nem készült róla tudományos kutatás, így a víz kémiai összetételét is először elemezték a svájci vezetésű tanulmányban, írja az MTI.
(Forrás: Kevin KYmani/Shutterstock - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek