Elképesztő látvány: Kifehéredett a Neretva folyó Bosznia-Hercegovinában

Teljesen fehérré vált a Neretva folyó a bosznia-hercegovinai szakaszának egy részén az Ulog nevű hőerőmű építési munkálatai miatt - közölte a Mentsük meg Európa kék szívét! nevű nemzetközi folyamvédelmi kezdeményezés az interneten szerdán, ahol felvételeket is közölt a folyóról.

A közlemény szerint a hőerőmű építése miatt többször elpusztultak már a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán.

Vladimir Topic, a boszniai Környezetvédelmi központ vezetője közölte: a víz fehér és szennyezett, de egyelőre nem lehet tudni, hogy valamilyen vegyi anyag került-e a folyóba, az viszont bizonyos, hogy az építkezésről származik a szennyezés. "A halak a vízben pusztulnak el, a többi élőlény pedig a vízben és a víz környékén. Látható, hogy a halak - oxigén hiányában -, kiugrálnak vízből. A szennyezés hatásai még kilométerekkel lejjebb is érezhetők" - magyarázta.

Alapvetően ilyen színű a folyó vize.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Kadir Arslan

A 225 kilométer hosszú, természetes állapotában zöld színű, festői szépségű Neretva folyó szinte teljes mértékben Bosznia-Hercegovinán keresztül folyik, csupán az utolsó 22 kilométeres szakasza található Horvátországban, ahol az Adriai-tengerbe torkollik. Az Ulog hőerőmű építése a Neretva felső szakaszán 2010-ben kezdődött, azóta számos alkalommal figyelmeztettek környezetvédők az építkezés környezetkárosító következményeire.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek