Ezeréves kardra bukkantak egy finnországi földkupacban

A finnországi Salo városában egy földtulajdonos egy szokatlan vastárgyat vett észre birtokán egy földkupacban, amelyet egy középkori kőtemplom közelében, egy cső lefektetése előtt emeltek ki – írja a Heritage Daily. 

Közelebbről megvizsgálva a rejtélyes objektum egy kardnak tűnt. A felfedezést jelentették a Turkui Egyetem és a Turku Múzeumi Központ régészeinek. A kutatók szerint a kard 1050 és 1150 között készült, és a keresztes lovagok korából származik. A földkupacban a régészek a hüvely egy részét, a kard további pengedarabjait, vastárgyakat és emberi maradványokat is feltártak. 

Az egyik legfigyelemreméltóbb lelet egy bőröv, amit 30 négyzet alakú rozetta mintás bronzdarab díszít. Az öv mellett csatokat, valamint a bőrdarabokat is találtak. A tanulmány megerősítette, hogy a templom környékén egy temető húzódott, amelyhez több tucat vagy akár több száz sír tartozhatott.

A sajtóközlemény szerint a felfedezés kutatási szempontból igen jelentősnek tekinthető, mert egyelőre ez az első, a vaskor végére datálható temető a Salon és az Uskelanjoki folyók völgyén. Figyelemre méltó az is, hogy az elhunytakat a keresztény szokások szerint temették el. 

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/N_Defender)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek