Videó: Közel 130 éves hajó roncsára bukkantak a tó fenekén

Egy dokumentumfilmes stáb megtalálta egy 128 évvel ezelőtt eltűnt hajó roncsát az amerikai-kanadai határon található Huron-tó fenekén – írja a CBS News. 

Az Africa hajóroncs a Huron-tó fenekénForrás: Facebook/Great Lakes Shipping History

A hajót az 1874-ben épített Africa néven azonosították, amely két évtizeddel később később süllyedt el, miközben az ohiói Ashtabulából az Ontario állambeli Owen Soundba tartott – áll a sajtóközleményben. Az Africa a Severn nevű uszályt vontatta, és mindkét hajó szenet szállított az 1895-ös végzetes út során. A hajókat összekötő vontatókötelet egy erős hóvihar elvágta, és a Severn pedig zátonyra futott. A legénységét kimentették, az Africát azonban a 11 fős csapatával soha többé nem látták.

A dokumentumfilmesek, Yvonne Drebert és Zach Melnick akkor kezdték el vizsgálni a tó mederét, amikor a tengeri halak felmérését végző tudósok anomáliát észleltek a szonárjukkal. A közlemény szerint a házaspár csapata víz alatti videózásra szakosodott és egy távirányítású merülő eszközzel vizsgálta meg közelebbről a hajóroncsot. Az expedíció kezdetén arra számítottak, hogy egy nagy halom sziklát látnak majd a tó fenekén, de azt nem gondolták, hogy ilyen értékes felfedezésre tesznek szert.

A hajóroncsot invazív kvagga kagylók borítják, amelyek súlyos problémákat okoznak a területen. A házaspár „All Too Clear" című új dokumentumfilmje azt tanulmányozza, hogy ezek a kagylók milyen hatással vannak a régióra. Noha a kagylók veszélyt jelentenek a roncsokra, Drebert szerint lehetővé teszik az ilyen víz alatti felfedezéseket, mivel megszűrik a vizet, javítva a látási viszonyokat.

Egy helyi történész és egy tengeri régész közreműködésével a csapat azonosítani tudta a hajót. A távirányítású jármű újabb merülést hajtott végre, hogy felmérje a roncsot, amelyből kiderült, hogy a maradványok hossza, szélessége és magassága megegyezik az Africáéval, és a hajó körül szén terült el, akárcsak akkor, amikor az Africa elsüllyedt. A felfedezésről készült felvételek szerepelni fognak a házaspár dokumentumfilmjében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek