Újabb kikötőváros üzen hadat az óceánjáró hajóknak

Barcelona újabb lépéssel igyekszik fellépni a túlturizmus ellen: csökkentik a város központi kikötőjébe befutó óceánjáró hajók számát.

A Carnival Valor - illusztrációForrás: Chris Gent/commons.wikimedia.org

Egy új szabály értelmében tíz helyett csak hét óceánjáró hajó köthet ki Barcelona kikötőjében, így küzd a katalán főváros a túlturizmus káros hatásai, valamint a környezetszennyezés ellen, írja a Turizmus.com.

A városközpont közelében történő káros gázkibocsátás csökkentése érdekében bizonyos mólók, például a Muelle Barcelona Norte északi és a World Trade Center kikötője egyáltalán nem fogad majd ilyen típusú hajókat, azoknak a déli kikötőben kell majd megállniuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy az utasoknak 30 percet kell majd utazniuk transzferbuszokkal a városközpontba. Az új szabályok várhatóan október 22-től lépnek életbe.

Ada Colau, Barcelona polgármestere először 2019-ben tett ígéretet arra, hogy korlátozzák a városba érkező vízi óriások számát. "Több ezer ember érkezik egyszerre a hajókkal. A legtöbben csak néhány órát maradnak, ráadásul tartózkodásuk nagymértékben a belvárosban koncentrálódik" – nyilatkozta a polgármester.

Nem a katalán főváros az első, amely korlátozást vezet be: Velencében 2021-ben kitiltották az óceánjárókat a város központjából, míg 2023-ban Amszterdam hozta meg ugyanezt a döntést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek