Madrid vagy Barcelona? Az apró tapasokon kívül is találtok itt finomságokat, íme!

Spanyolországról már tudjuk, hogy rendkívül jó a konyhája, mediterrán ízvilága a legtöbb gasztro-utazót elvarázsolja. Nem véletlen, hiszen egyenlő arányban használja a friss tenger gyümölcseit, húsokat és zöldségeket, valamint az olívaolaj legjavát. Ezért aztán ne felejtsük, hogy a spanyol konyha nem csak a tapas-ról, a paella-ról és a sangria-ról szól, rengeteg más finomság is van, amit a helyiekkel együtt nekünk sem szabad kihagynunk.

Eredetileg Andalúziából (Spanyolország déli tartományából) származik a Migas, ami egy nagy kedvenc a spanyolok körében. Egyszerű és gyors étel, amit a szegények eledelének is szoktak nevezni, mivel alapja a kis kockákra vágott, vagy aprított pirított kenyér, amit szalonnával és paprikával lepirítanak, fűszerezik, meglocsolják olívaolajjal és kész is van a könnyű, gyors, mégis finom és laktató egytál étel. (mint nálunk a sültkrumplival készülő parasztreggeli - a szerk.)

Ha Barcelonában, Katalónia fővárosában járunk, ne hagyjuk ki a Fideuát, ami a paella egy tartományi változata. Érdekessége, hogy nem rizzsel, hanem rövid tésztával készítik, de a tenger gyümölcsei, a garnélarák, a kagyló és a tintahal itt is nagy szerepet játszanak. Természetesen ennek is van húsos verziója, amit hagyományosan aioli-val (olivaolajból készült fokhagymás majonézzel) tálalnak.

A Salmorejo olyan egy kicsit, mint a gazpacho. Egy sűrű, hideg levesről van szó, amit paradicsomból, száraz kenyérből, fokhagymával és olivaolajjal készítenek. Az andalúziai város, Córdoba helyi specialitásának számít, ahol sok helyen sonkával és keményre főtt tojással tálalják.

SalmorejoForrás: Shutterstock.com

Két húsos, halas étel közé gyorsan dobjunk be egy vegetáriánus finomságot is. Ez a Pisto, ami sült piros paprika, padlizsán, cukkini, hagyma, fokhagyma, valamint paradicsomszósz szerelméből született. Eredetileg Kasztília-La Mancha régióból származik, ahonnan a híres Manchego sajt is. A Pistot gyakran egy tükörtojással a tetején tálalják.

A Madridiak egyik kedvenc étele a Cocido Madrileno, ami egyfajta sűrű pörkölt. Ahány család, vagy étterem, annyiféleképpen lehet elkészíteni ezt az ételt, de az alapja mindig megegyezik: kerül bele  csicseriborsó, hagyma, sárgarépa, burgonya, kolbász, csontvelő, sonka és szalonna. 

Aki szereti a jól elkészített tenger gyümölcseit, az ne hagyja ki a Pulpo a la Gallega ételkülönlegességet. Ez a jellegzetes étel Galícia tartományából (az ország északnyugati része) eredeztethető. A galíciai polipot drabokra vágják, megfőzik, majd szeletelt, főtt burgonyára téve, füstölt paprikával meghintve tálalják.

A madridi pörkölthöz hasonlóan Asztúriának is van egy különleges étele, ami szintén pörkölt jellegű, csak van benne egy kis csavar. A Fabada Asturiana fehér Fava babbal, valamint szalonnával, kolbásszal és hurkával együtt készül. Az ételt füstölt paprikával és sáfránnyal ízesítik.

A spanyol desszertek tárháza

A Flan szinte minden étteremben, minden menüsor alján megtalálható. Általános spanyol desszertnek számít, de a jobb helyeken igazi kulináris finomság is lehet. A francia karemell krémhez hasonlóan tojásból, cukorból és kondenzált vagy sűrített tejből készül, a tetejét pedig egy vékony karamellszerű cukros sziruppal öntik le.

Forrás: Shutterstock.com

Az Arroz con Leche, vagyis "rizs tejjel" szintén egy nagyon közkedvelt spanyol édesség; a brit rizspuding spanyol megfelelője. Rizottó-típusú rizsből, tejből és cukorból készül fahéjjal és gyakran citromhéjjal ízesítve.

Italok a sangrián túl

A Vermouth egy édes borpárlat, ami fehér, illetve vörös kivitelben is elérhető, néhány jégkockával és egy olívabogyóval kitűnő aperitif. Mindig is a spanyolok egyik kedvenc itala volt, csak egy időben leszorította a színpadról a külföldiek által nagyon kedvelt gyömülcsös sangria.

Forrás: Shutterstock.com

És ha már szóba jött a sangira, akkor íme még egy ajánlat, ami kiválthatja. Ha beülünk valahova, kérjünk inkább a helyiekhez hasonlóan egy pohár Tinto de Verano-t vagy nyári bort, ami hasonló a sangriához, de gyakran olcsóbb. Az ital gyakorlatilag egy vörös bor, amit szénsavas limonádéval kevernek. Leírva furcsa, de ízre kellemes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek