Stílusos vendéglátóhelyek, amiket ne hagyj ki, ha Maribor környékén jársz

Elképesztően finom borok, stílusos borbárok, csábító éttermek, kifinomult ízléssel berendezett kávézók és egy sikkes boutique hotel is gondoskodik arról, hogy a szlovéniai Mariborban és környékén igazán kellemesen tölthessük az időt az őszi napokon. 

A szlovéniai Stájerország városai egy kicsit olyanok, mintha Szentendrén vagy Győr belvárosában, esetleg a budai várnegyedben járnánk, már ha az utcaképet és az építészetet nézzük. De az Ausztriára jellemző pedáns tisztaság iránti elkötelezettség is tetten érhető, az ablakokból pedig ugyanúgy csüngenek a muskátlik, mint a szomszédos országban – nem meglepő, hiszen a régió igen közel esik az osztrák határhoz. De nem csak a kisvárosias idill, hanem a hihetetlenül csábító vendéglátóhelyek miatt is úgy érezhetjük, hogy itt szívesen látnak minket.

Ptuj látképeForrás: Travelo

A régió három egymáshoz nagyon közel eső városát, Maribort, Celjét és Ptujt egy újságíróknak szervezett tanulmányút keretében fedezhettük fel egy szeptemberi hétvégén. A négy nap alatt megismerkedhettünk e városok gazdag kulturális örökségével a római birodalom ókori emlékeitől kezdve a középkori várakon keresztül a mohácsi busójárást idéző néphagyományokig, és azokról a vendéglátóhelyekről is alapos képet kaptunk, amelyeket egy vár- vagy múzeumlátogatás után érdemes felkeresnünk. A következő helyeket mind teszteltük, és jó szívvel ajánljuk, akár hosszabb időt töltenétek errefelé, akár csak átutazóban vagytok. 

PtujForrás: Travelo

Hotel Mitra - Ptuj

Ebben a rózsaszín, barokk homlokzatú boutique hotelben nem csak egy alvóhelyet kapunk, valódi múzeumi élményben is részünk lehet. Rögtön a szálloda bejáratánál ugyanis egy ókori dombormű fogadja a belépőt. Ptuj a római időkben az akkoriban népszerű misztériumvallás, a perzsa napisten imádatára épülő Mitrász-kultusz központja volt, a városban talált emlékek egy részét pedig itt, ebben a hotelben állították ki.

Hotel MitraForrás: Travelo

A csinos antik bútorokkal berendezett szállodában a szobák mind egyedi stílusúak, és igen változatos hangulatot árasztanak. Az én szobámnak egy keresztrefeszítést ábrázoló festmény adott drámai hangulatot, ami a franciaágy felett függött tekintélyt parancsolóan, de más szobák nem ennyire merészek, a kakasos festménnyel dekorált például kifejezetten otthonosnak tűnik. Ha itt szállunk meg, feltétlenül menjünk le a hotel évszázados pincéjébe egy borkóstolóra, ahol a legjobb szlovén borok közül válogathatunk; bár nem vagyok borszakértő, de legjobban a legnépszerűbb bor, a Verus nevű, fantasztikus illatú sauvignon blanc tetszett. Akik szeretik a virágos aromájú borokat, azok valószínűleg rajongani fognak érte.

Hotel MitraForrás: Travelo

Kobal Wines - Ptuj

Rögtön a Hotel Mitra szomszédságában találjuk a város legidősebb épületét, amiben egy elegáns borbár, a saját termékeit áruló Kobal Wines kapott helyet. Ez a letisztult, borospincét idéző belső tér, kristálycsillárral, zongorával és olyan könyvekkel a polcokon, mint az 1001 Wines You Must Taste Before You Die (1001 bor, amit meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz) ideális helyszín, hogy elmerüljünk a fehérborok ezernyi ízének és illatának világában. 

Kobal WinesForrás: Travelo

Ami a kínálatot illeti, a közeli Haloze régi dűlőin termő szőlőkből készült borok között előfordul sauvignon blanc, pinot gris, furmint, sárga muskotály, tramini, chardonnay, rizling de kékfrankos vörösbort is találunk a polcokon. Számomra ismét a két sauvignon blanc emelkedett ki a kóstolón, és talán ez nem is meglepő, hiszen ez a város legjellemzőbb borfajtája. Még borfesztivált is szentelnek a szőlőnek minden évben, amelyről itt tájékozódhatsz bővebben.

Kobal WinesForrás: Travelo

Muzikafe - Ptuj

Úgy tűnik, a szlovének nagyon érteken a hangulatos terek kialakításához. A Muzikafe zöld kertjében olyan érzésünk lehet, mint amikor porcelán csészékből kortyolgatjuk a teát nagymamánk vitrinekkel körülvett nappalijában, de egy növényekkel olyan gazdagon beültetett kertben vagyunk, hogy a madarak is leszállnak az asztalunkra.

MuzikafeForrás: Travelo

Egész napokat el tudnánk tölteni ezen a különleges atmoszférájú helyen, ahol még a magnóból szóló zene is a látványhoz komponált. Ez a művészi összhang nem véletlen; a Muzikafet egy művész házaspár hozta létre, és mindenki magával hozta azt, amihez ért: a feleség a látványterveztésben szerzett tapasztalatát, a zeneboltot üzemeltető férj a zenei érzékenységét. Mindebbe beleszőtték utazásaik alatt szerzett élményeiket és ereklyéiket, így jött létre az 1618-ból származó épületből ez a lélekkel teli kávézó és közösségi helyszín.

MuzikafeForrás: Travelo

LeVino Wine Bar - Maribor

A borok szerelmeseinek ajánljuk a következő helyszínt, de ezúttal már nem Ptujban, hanem Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban járunk (bár ez a település is inkább kisvárosias hangulatú, mindössze 96 ezer fő lakja). A LeVino Wine Bar kívülről nem feltétlenül ragadja meg a tekintetet az egymás után sorakozó éttermek és bárok sorában, de ha az ajtón belépünk, egy fekete-fehér mozaikpadlóval, bársony és bőr bútorokkal, virágokkal hihetetlenül stílusosan berendezett tér fogad bennünket.

LeVino Wine BarForrás: Travelo

Ez a nem túl nagy tér is nagyon kellemes hangulatot áraszt, de ha ennél még intimebb helyre vágyunk, menjünk tovább a ház apró udvarára, ahol rusztikus, fehérre meszelt árkádok alatt kóstolhatunk a helyi borok kínálatából. Kevesen tudják, hogy Maribor a 60-as években a szlovén rock'n roll központja volt, ami köré a város turisztikai szervezete egy városnéző túrát is szervezett. Ha befizetünk a rock'n roll of tastes című túrára, akkor a borokóstolón az italainkhoz illő zenéket is játszanak: izgalmas tapasztalat lehet azok számára, akik kíváncsiak rá, találnak-e kapcsolatot a különféle érzékszervi tapasztalatok között. 

LeVino Wine BarForrás: Travelo

Hi Ko Fi - Maribor

A specialty kávézók világa megosztja a közönséget. Vannak, akik esküsznek a kissé savanykás, ébresztő italra, mások egyszerűen nem szeretik az ízét, és inkább maradnak az olasz stílusú kávé mellett, szigorúan tejjel és cukorral. A speciality kávé röviden olyan minőségi kávét jelent, amelynek előállítása a hagyományos kávékhoz képest magasabb minőségi szabványokhoz igazodva történik, maga a kávé pedig olyan, általában kisebb gazdálkodóktól származik, ahol a kényszermunka ismeretlen fogalom. A kávészemeket kevésbé pörkölik meg, így jobban kijönnek az ital gyümölcsös íz- és illatjegyei – már ha tisztán isszuk.

Cold brew a Hi Ko Fi-banForrás: Travelo

Ha nyitottak vagyunk rá, hogy a borhoz hasonlóan kóstolgassuk az eszpresszót, felfedezve annak ezernyi különféle aromáját, akkor térjünk be a maribori Hi Ko Fi-ba! Egy kis érdekesség a kávéínyenceknek: likőrös pohárban szolgálják fel a cold brewt! De ez a hely nem néz ki minket akkor sem, ha maradnánk a tejjel, cukorral készült verzió mellett, örömmel készítenek nekünk lattét. Az egyik újságíró kolléga az egész szlovén utunk alatt itt itta a legfinomabb tejeskávét!

Hi Ko FiForrás: Travelo

Restaurant Mak - Maribor

Ez a maribori étterem sem feltétlenül ragadja meg a tekintetet elsőre, bár az asztalon elhelyezett kő szobrok, amelyekből egy-egy szál ropogós grissini áll ki, már kezdetben sejtetnek egyfajta különös hangulatot. De hogy nem egy hétköznapi étteremben járunk, azt akkor kezdjük igazán érezni, amikor megérkezik a pincér, a szál grissinikre fellógat egy-egy szelet házi szalámit, és flambírozni kezdi.

Restaurant MakForrás: Travelo

Amikor pedig kihozzák a következő fogást, egy kutyacsont alakú, lazackrémmel töltött ropogós valami, és a pincér pajkos vigyorral közli, hogy a kutyáikat is ezzel szokták etetik, már nincs kétségünk felőle, hogy itt nem akármilyen éttermi élményben lesz részünk... Persze az ilyenfajta erős poénok csak akkor ülnek, ha a felszolgált fogások is ennyire lenyűgözőek. David Vračko Michelin-tányérral díjazott, a Gault & Millau étteremkalauz által a legkiemelkedőbb kategóriába sorolt konyhája szerencsére még túl is teljesít ilyen téren. A hely azoknak ajánlható, akik kedvelik a színvonalas és egyben különleges gasztronómiai élményeket, ugyanakkor nem bánják, ha egy kicsit ki kell mozdulniuk a komfortzónájukból. 

Cékla és békacomb a tányéron a Restaurant MakbanForrás: Travelo

Lalu - Celje

A LALU egy nyugodt, fiatalos stílusú gourmet-étterem Celje központjában, amely különböző nemzetek konyhájából nyer ihletést, legyen az ázsiai, francia, szlovén vagy olasz.

Lalu BistroForrás: Lalu Bistro

A hely szívesen veszi az ételek megosztását, szóval bátran rendelhetünk többféle fogást, és mindannyian külön tányért kapunk, hogy megízlelhessük egymás ételeit is. Az összes fogás nagyon izgalmas volt, de a legizgalmasabb a pirított mogyoróval és egy különleges mártással felszolgált karfiol volt. Ezt semmiképp se hagyjuk ki a menünkből, ha itt járunk!

Lalu Bistro: A pirított mogyorós karfiol balra láthatóForrás: Travelo

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek