Fizetnünk kell Londonban, ha autónk nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak

Keddtől csak akkor hajthatunk be autóval ingyenesen Londonba, ha a járművünk megfelel bizonyos környezetvédelmi előírásoknak, ellenkező esetben fizetnünk kell. Kiterjesztették ugyanis a korábban csak a belvárosra vonatkozó alacsony kibocsátású zónát (Ultra Low Emission Zone, ULEZ) a brit főváros egész területére, az intézkedés pedig nem csak a helyi lakosokra, de a turistákra is vonatkozik, derül ki az MTI híréből.

London belvárosForrás: Shutterstock/RAW-films

Az ULEZ-rendelkezés életbe léptetését követően csak azok a járművek hajthatnak be ingyenesen Londonba, amelyek megfelelnek bizonyos emissziós előírásoknak. A rendelkezés előírásainak nem megfelelő autók vezetőinek napi 12,50 font sterlinget (5560 forintot) kell fizetniük. Ennek elmulasztása esetén 180 font sterlinges (80 ezer forintos) bírságra számíthatnak. Mindez a turistákra is vonatkozik: ha járműveik meg is felelnek a környezetvédelmi előírásoknak, akkor is előre be kell jelentkezniük a rendszerbe.

Nemcsak a belvárosban élőknek, hanem minden londoni lakosnak joga van a tiszta levegőhöz" - szögezte le a a sokak által bírált intézkedés védelmében Sadiq Khan londoni főpolgármester a BBC-nek adott interjúban. Azt is elmondta, hogy az összes jármű 90 százaléka már megfelel az ingyenes behajtásra jogosító kibocsátási előírásoknak. A többi autó utólagos átalakítására vagy új autó beszerzésének a támogatására pedig 160 millió fontos alap áll rendelkezésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek