A Városliget egyik legfurcsább és legérdekesebb épülete végre megújult

A Vajdahunyad váraként ismert épületegyüttest, amit hivatalos nevén Történelmi Épületcsoportnak neveznek, a millenniummal kapcsolatos országos létesítmények, emlékművek egyikeként építettek. A pályázatot Alpár Ignác műépítész nyerte el, és az 1896. május 2-án megnyitott Millenniumi Kiállítás egyik legtöbbet látogatott, és egyik legnagyobb sikert aratott részévé vált az épületcsoport. 

A megújult Jáki Szent László-kápolna a városligeti Vajdahunyad várábanForrás: MTI/Máthé Zoltán

A városligeti szigeten létrhozott együttes különböző korok magyar műemlékeit, várait és templomait idézi meg kisebb-nagyobb részleteket átemelve belőlük és a rájuk jellemző építészeti stílusból. Ennek a része a Szent László-kápolna is, amelyben a román stílusban épült jáki Szent György templomot láthatjuk viszont. 

Ez a gyönyörű kápolna, ahol eddig már több száz esküvői szertartást tartottak, a Történelmi Főcsoport első részének, a korábban Drót- majd Széchenyi sziget északnyugati sarkán épített román-épületegyüttesnek a legjellegzetesebb részlete - olvasható a jakikapolna.hu oldalán.

Érdekesség, hogy a most megújult épület, amit szeptember 23-án egy szentmise keretében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is megáldott, csak külsejében hasonlít a Vas-megyei Jáki templomra. A kifelé erősen táguló, bélletes, hat oszloppáros kapu hű mása az 1256-ban, Omodé püspök által felszentelt Jáki templom kapujának, de maga a kápolna már egészen más, mint az eredeti. Sőt, nem is egy épület jegyeit viseli magán, Alpár Ignác rögtön 3 templomot is alapul vett a megépítéséhez.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Történelmi Főcsoportban látható kápolna az eredetitől eltérően egytornyú, és a kassai Szent Mihály kápolna tornyának motívumaiból is kölcsönzött. Az alaprajza pedig az 1207-ben épült lébényi plébániatemploméhoz hasonlít.

A kápolnában, melyet Kohl Medárd püspök szentelt fel 1915-ben Szent László király tiszteletére, márciustól októberig minden hónap 23-án délben Pietrelcinai Szent Pio atya tiszteletére mutatnak be szentmisét.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek