6 ferde épület, amely a tökéletlensége miatt olyan vonzó

A pisai ferde torony a világ minden tájáról vonzza a látogatókat; bár minden bizonnyal már akkor is csodálatos látványt nyújtana, ha nem lenne ferde, a turisták többségét valószínűleg épp a tökéletlensége vonzza. Íme néhány további épület, amely azzal híresült el, hogy dacol a gravitáció törvényeivel.

Lavenham görbe háza

Az angliai Lavenhamban, Nagy-Britannia legjobb állapotban fennmaradt középkori falujának szívében áll ez az 1395-ből származó épület, amely egy híres angol mondóka, a Volt egy görbe ember ihletője is volt.

A lavenhami Crooked HouseForrás: Shutterstock

Ezt a mulatságos, csíkos falú épületet természetesen nem ferdén építették; a ma látható mesebeli homlokzat egy hirtelen meggazdagodott gyapjúkereskedőnek köszönhető, aki egy pillanatot sem tudott várni az új házának megépítésével. Még nedves volt a fa, amikor a ház már felépült, és ahogy elkezdtek kiszáradni a gerendák, a faváz fokozatosan megcsavarodott.

Windsor görbe háza

Az szintén angliai Windsorban álló The Crooked House névre keresztelt épület 1592-ben épült fel, mint a piacteret jelző építmény (Market Cross House). Majdnem 100 évvel később a városi tanács elrendelte a lebontását, hogy helyet adjon a szomszédos céhnek. Ezt egy földjogokról szóló bírósági per követte, amelyben a tanácsot elmarasztalták az épület lerombolása miatt, és elrendelték az újjáépítését.

A windsori Crooked HouseForrás: Shutterstock/Jananz/Shutterstock

A pervesztes helyi tanács szerette volna minél hamarabb és minél olcsóbban letudni a dolgot, és ennek a sietségnek köszönhetően lett az új épület ferde. A Windsori Crooked House volt hentesbolt, sörfőzde, működött benne antikvárium, egy ideig pedig Anglia legrégebbi teaházaként ismerték. Jelenleg az előkelő Jersey Pearl ékszerüzletét találjuk benne.

Suurhausen temploma

Sokan azt gondolják, hogy a pisai az egyetlen ferde torony a világon, pedig Németországban áll két másik is, amelyek ráadásul még az olaszországinál is ferdébbek. Az ország északnyugati részén lévő Suurhausenben álló templomtorony sokáig úgy szerepelt a Guinness-rekordok könyvében, mint a világ legferdébb tornya.

A gótikus, erődszerű templom a középkorban mocsaras területen épült fel tölgyfatörzsek alapjaira, amelyeket a talajvíz konzervált. Amikor a 19. században lecsapolták a vizet, a fa elkorhadt, amitől a torony megdőlt.

Gau-Weinheim ferde tornya

A Suurhauseni templom azért csak egy ideig tartotta a rekordot, mert idő közben megelőzte egy másik németországi torony, amely az ország nyugati részén lévő Gau-Weinheimban magasodik. Jelenleg ez a világ legferdébb tornya.

Gau-Weinheim ferde harangtoronyaForrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

5,4277 fokos dőlésszögével mára ferdébb, mint a suurhuseni templom, amelynek 5.19 fokos a dőlésszöge, és lényegesen ferdébb, mint a pisai torony, amelynek dőlésszöge jelenleg, a stabilizációs munkák után 3,97 fok. 

A Pisai ferde torony

Építése idején, a 12. században a dicsősége és gazdagsága tetőfokán álló Pisa polgárai természetesen nem ferde tornyot szerettek volna a dómjuk mellé, de az építők alig jutottak el a második emeletig, már látszott, hogy nem lesz teljesen függőleges. Az ok igen egyszerű: a mocsaras talaj nem bírta el a hatalmas súlyt és megsüppedt.

Pisai ferde toronyForrás: Guzel Studio/Shutterstock

Pisa neve egyes feltevések szerint a görög "ingoványos föld" jelentésű kifejezésből ered, és a városban nemcsak a torony ferde, hanem - ha nem is ennyire feltűnően - a San Michele degli Scalzi és a San Nicola-templomok harangtornyai is, sőt maga a katedrális is süllyed. Amikor a probléma kiderült, leállították az építkezést, és végül csak 1360 és 1372 között fejezték be végleges, úgy ahogy volt - ferdén.

Anglia legrozogább kocsmája

Pár héttel ezelőttig West Midlands megye egy különleges színfoltja volt az "Anglia legrozogább pubjának" is nevezett kocsma, amely sajnálatos módon egy tűzvészben leégett. A 18. századból származó épület egyik oldala a bányászati tevékenységnek köszönhetően süllyedt a földbe, ami miatt a világ minden tájáról érkeztek a látogatók, hogy elfogyasszanak egy italt.

A dudley-i The Crooked HouseForrás: Stu Hall/SAVE THE CROOKED HOUSE (LETS GET IT RE-BUILT)/Facebook

A ferde falú kocsma Dudley mezőváros közelében állt, Himley falujában, egy helyi lakos szerint ez volt  „Dudley dobogó szíve". A környék lakóit megrendítette az eset, a város polgármestere pedig ígéretet tett, hogy a kocsmát tégláról téglára újjáépítik, úgy, ahogy volt. 

Forrás: Secret London, The Crooked House Lavenham, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek