Felfedezőúton a dalmát meseváros, Trogir ódon épületei között

Trogir egy igazi kis ékszerdoboz Dalmáciában, melynek óvárosában nem csak a látnivalók, hanem a hangulat, az illatok, az érzések is magával ragadják a látogatókat, amiket a fotók nem adnak vissza. A több száz éves épületek között sétálva a tengeri sós szellővel együtt kicsit a történelmet is beszippanthatjuk magunkba. Tartsatok hát a kirandulo.reblog.hu cikkírójával az adriai tengerpart egyik legősibb és legizgalmasabb városának felfedezésében!

Az óvárosban napokig bolyongva sem unatkozhatunkForrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

Trogir már azért is különleges, mert az óvárosa egy szigeten van, Čiovo szigete és a szárazföld között. Az óváros két hídon közelíthető meg. Az egyiken autók is járnak, a másik csak gyalogoshíd, ami a parkolókat köti össze az óvárossal. A szigetecske városfallal körbevett, sikátoros szíve egyik irányból a Szárazföldi kapun keresztül közelíthető meg. A kapun belépve rögtön belevethetjük magunkat a tengerparti városok "szokásos", sikátoros utcái közé, és hangulatos, ódon részleteket fedezhetünk fel.

Imádnivaló érzés a sikátorokkal, átjárókkal szabdalt utcákon sétálniForrás: Croatia Tips/Pixabay

Trogir főtere mindig is itt volt, ahol ma is van. Legfontosabb látnivalói a Szent Lőrinc katedrális, az Óratorony és a Loggia. Az óratorony egy zömök építmény, a Loggia pedig egy kecses épület, tulajdonképpen egy tetővel ellátott udvar. Ez azért van, mert az óratorony XIII. században épült román stílusban, mellette a Loggiát pedig a velenceiek építették a XV. században, gótikus stílusban.

Trogir főterén sok látnivaló akadForrás: Lioba Belage/Pixabay

Az Óratorony mellett egy hatalmas, nyers falú épület a Knežev dvor, vagyis a Kormányzó palotája. A Knežev dvor a XV. században épült barokk stílusban. Itt lakott a város helytartója. Ma Városházaként és turisztikai irodaként funkcionál. Be lehet menni egyébként a palota belső kertjébe is. Hasonlóan igényes belül, mint a homlokzata.

Bármerre barangolunk, úgy érezzük, visszacsöppenünk a múltbaForrás: neufal54/Pixabay

A Szent Lőrinc katedrálist még Könyves Kálmán királyunk kezdte el építtetni a XII. században. A Katedrális nagy része a XIII. században épült fel, így a román építészeti stílus jellemző rá. Nápolyi László királyunk 1409-ben eladta Dalmáciát a Velencei Köztársaságnak. A Katedrális templom részét a magyarok építették fel, míg a harangtornyát a velenceiek húzták fel a XV.- XVI. században. A Katedrális templom részére a román, míg a harangtoronyra a gótikus-barokk stílus a jellemző.

Turisták időznek a Szent Lőrinc katedrális előttForrás: robertharding via AFP/Matthew Williams-Ellis/Matthew Williams-Ellis

Ha belépünk a Katedrális kapuján, a Radovan-féle oroszlános kapuhoz érkezünk. Ezt Radovan dalmát szobrászmester készítette a XII. században. A felső ívben Krisztus megkeresztelése, illetve feltámadása látható. Ezt a történetet a külső ívekben, az angyalok figyelik. A bejárat melletti oszlopokban a négy évszakhoz köthető munkálatok láthatók, a külső oszlopokon pedig az apostolok figyelik a munkálatokat. A kapu legkülső részén egy-egy oroszlánon áll, Ádám és Éva.

Trogir látképe a tetők felettForrás: Hartwig Nölken/Pixabay

A Radovan kaputól balra van egy másik kapu. Itt lehet felmenni a Katedrális tornyába, ahova jegyváltás után egy kő lépcsősoron mehetünk fel. Kis mászással először a Katedrális tetőszintjén található teraszra érkezünk ki. Érdemes itt is körbenézni, mert nagyon szép a Katedrális rózsaablaka és szép képeket csinálhatunk a szemközti Cipiko-palota gótikus ablakkereteiről, erkélyeiről. A toronyból jól belátható Trogir óvárosa és az egész Trogir-csatorna.

Az óváros a part egyik oldaláról nézveForrás: Kookay / Pixabay

Trogir óvárosának észak-nyugati sarkában fekszik a Kamerlengo erőd. A XIII. században kezdték el építeni. Miután 1420-ban a Velencei Köztársaság Trogirt is elfoglalta, az erődítményt tovább építették és egy erős és masszív haditengerészeti bázissá építették át. A velencei csatahajók a vár mögött, a mostani focipálya előtt sorakoztak.

Viva La Riva! - A tengerparti sétány

Körülbelül 3-400 méter hosszú a Riva, vagyis Trogir sétánya, ami nagyon szép, és kicsit úgy érezheti magát az amber, miközben végigsétál rajta, mintha luxusba csöpent volna. Magas pálmafák kísérik az épületeket, a tenger felől pedig szebbnél-szebb jachtok pihennek. Szinte egymást érik az éttermek is. . Ahogy a Tengeri kaputól elindulunk – egy pici részen látszódik még az eredeti várfal – majd velencei villák következnek. A török támadások végetérte után lett a várfal végrévényesen visszabontva.

Egy turista csodálja a sétányt a Kamerlengo erődbőlForrás: robertharding via AFP/Matthew Williams-Ellis/Matthew Williams-Ellis

A városban működik a Trogir nevű hajógyár, amelyet a 20. század elején építettek. A hajógyár 2 hajót tud egyszerre befogadni, összesen 55 000 tonna vízkiszorítással. 1990 és 2004 között 93 hajó készült el a gyárban.

Érdemes a kikötőben is mászkálni nyár esténként, amikor már lehűlt a levegőForrás: shutterstock.com / Alexey Fedorenko

Aki egy kimerítő séta után szívesen csobbanna, megteheti. Trogir városi strandja az óvárostól keletre, pontosan az óváros és az új Ciovo híd között fekszik. Ez egy új kialakítású közepesen gyorsan mélyülő, kavicsos strand. Három kisebb öböl található itt, melyeknek partjára napágyak vannak telepítve. 

A teljes cikket a kirandulo.reblog.hu oldalára kattintva olvashatjátok el!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek