Az ágyi poloskák terjedése veszélyeztetheti a párizsi olimpiát

Az elmúlt hetekben megugrott a franciaországi vonatokon észlelt ágyi poloskák száma, amely már a párizsi olimpiát is veszélyeztetheti, írja a Euronews. A francia kormány összehangolt akciót indított a kártevők ellen, de a részletekről egyelőre nem sokat tudni.

A közösségi médiában egyre többen osztanak meg videókat és fotókat ágyi poloskákról, amelyek állítólag megfertőzték a vagonokat. Az általában csak a hotelekben és otthonokban jelen lévő kártevők a jelek szerint átterjedtek a párizsi metróra, sőt néhány fővárosi moziban is megjelentek. A párizsi önkormányzat kérte a kormánytól, hogy néhány hónappal az olimpia előtt segítsen hatékonyan fellépni a kártevők ellen.

A Euronews szeptember 29-i cikke szerint az SNCF nemzeti vasúttársaság cáfolta, hogy vonatait rovarok fertőzték volna meg, de azt is közölte, hogy körültekintőbbek lesznek a következő hetekben. Az azt megelőző napokban ugyanis több utas is jelezte a poloskák megjelenését a vonatokon. A Le Parisien francia napilap értesülései szerint az utasokat arról tájékoztatták, hogy kérhetik a jegyük árának visszatérítését. 

Az elmúlt néhány évben a francia háztartások tizedének okozott gondot az ágyi poloska terjedése. A kártevők az 1950-es évekre teljesen eltűntek, de a nagy népsűrűség és a tömegközlekedés fejlődése miatt az utóbbi időben újra megjelentek a városban, a kiirtásuk azonban több száz eurós tétel. Bár a poloskák nem terjesztenek betegségeket, csípésük vörös foltokat, hólyagokat vagy kiütéseket hagy a bőrön, és erős viszketést, allergiás reakciókat, de akár alvászavarokat, szorongást is okozhat. A fertőzés kezelése nehéz, hosszadalmas és költséges lehet.

Az SNCF vasúttársaság azt állítja, hogy rendszeresen tisztítják a járataikat és a kártevőket ellen is védekeznek, ám ha bebizonyosodnak az ágyi poloskákról szóló hírek, akkor a vonatokat kivonják a forgalomból a probléma elhárításáig. 

A borítókép illusztráció, forrása: AFP/Roger Eritja

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek