Négy állatpark Európában, ahol a lakók szabadabban élhetnek

1931 óta minden év október 4-éjén tartjuk az állatok világnapját, amely egyben az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc halálának emléknapja is. Az ünnep alapelve, hogy alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, célja pedig, hogy felhívja a figyelmet az ember és állat közötti kapcsolat erősítésére, és az együttélés fontosságára.

Afrikai szafariForrás: BlueOrange Studio/Shutterstock

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a szafari parkok vajon jobbak-e, mint az állatkertek? A szafari parkok is valamilyen szinten fogva tartják az állatokat, viszont sokkal nagyobb teret és szabadabb életet biztosítanak nekik, ahol talán jobban is érzik magukat, mint a rácsok közé szorítva. Összeállításunkban most négy olyan állatparkot mutatunk Közép-Európában, ahol a látogatók testközelből csodálhatják meg a vadon élő állatokat. 

Safari Park Dvůr Králové - Csehország

Safari Park Dvůr Králové - CsehországForrás: Facebook/Safari Park Dvůr Králové/Helena Hubackova/Helena Hubackova

A legnagyobb kelet-csehországi állatkertben több mint 2300 állat él közel 94 hektáron. Itt található Európa legnagyobb afrikai állatgyűjteménye, ahol zsiráfok, okapik, trópusi mocsarak különös élőlényei élnek, és egy oroszlán szafari is várja az ide látogatókat. Az antilopok és a zebrák közvetlenül a park területén kialakított bungalókból, illetve a lakókocsiból is megfigyelhetők. Az embereket itt mindössze egy árok választja el az állatoktól, így úgy érezhetik, mintha Afrikában nyaralnának.

Kassai Állatkert - Szlovákia 

Kassai ÁllatkertForrás: Facebook/Zoo Kosice

A kassai állatkert nem csak Szlovákiában, de Közép-Európában is a legnagyobb. Az 1979 óta folyamatosan épülő parkot 288 hektárnyi területen rétek, erdei növényzet és mesterséges halastavak alkotják, és eredetileg is olyan természetes parknak tervezték, ahol az állatok szabadon élhetnek. 150 fajta állat él itt - emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, halak, de főleg az eurázsiai fauna képviselőire specializálódott. A látogatók találkozhatnak szumátrai tigrissel, hiúzzal, szibériai kőszáli kecskével, kétujjú struccal és sárga anakondával is. Szlovákiában csak itt láthatunk fókákat, de megtalálhatók a fokozottan veszélyeztetett Humboldt-pingvinek is. A parkban nemrég egy botanikai tanösvényt is kialakítottak, amelyen a látogatók a növényvilág szépségeiben is elmerülhetnek.

Beekse Bergen - Hollandia

Beekse Bergen - HollandiaForrás: Facebook/Beekse Bergen

A Beekse Bergen egy hatalmas szafaripark Hollandiában, amely saját üdülőhellyel is rendelkezik. Ez a Benelux államok legnagyobb területű állatkertje. Mintegy 100 állatfaj található meg itt, a nagy kiterjedésű nyílt legelőkön többek között zebrák, zsiráfok és struccok láthatók. A parkot évente közel 1,5 millió látogató keresi fel, akik betekintést nyerhetnek az állatok etetésébe és étkezési szokásaiba is. A szafaripark aktívan részt vesz az állatkertek hollandiai és nemzetközi együttműködésében, és számos veszélyeztetett állatfaj tenyésztésével is foglalkozik. A parkban 2017 óta tengeri emlősök is láthatók.

Afrikárium és Zoo Wroclaw - Lengyelország

ZOO Wrocław - LengyelországForrás: Facebook/ZOO Wrocław

Lengyelország legnépszerűbb állatparkjának 33 hektárját az afrikai régiókhoz és azok faunájához kapcsolódó tematikus részekre osztották. A Vörös-tenger Korallzátonyán ezernyi színes hal és mesterséges korall csillog. A Kelet-Afrika részen a látogatók megcsodálhatják az afrikai Tanganika és Malawi tavakból származó halakat és a nílusi vízilovakat. A Mozambik-csatorna leglátványosabb attrakciója a 18 méteres alagút, ahol cápák és ráják figyelhetők meg különleges perspektívából, a Kongói Medence Dzsungelében pedig krokodilok élnek. Lengyelországban csak itt élnek a kihalás szélén álló lamantinok, vagyis a fura kinézetű tengeritehenek. 

Forrás: WWF, Drive Magazine, Freedom for Animals, HolidayParkSpecials, Visit Czechia, Kosice Region, Lengyelorszag Travel

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek