A barlangtól az esőerdőig: Állatkertek, különleges helyszíneken

Ma van az állatok világnapja! Október 4. tisztelgés az állatok védőszentje, a természetszeretetéről ismert, 13. században élt Assisi Szent Ferenc előtt, aki azt tanította, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Ebből az alkalomból készült összeállításunk a világ legkülönlegesebb állatkertjeiről.

1. Oroszlánfókák barlangja

Az oregoni oroszlánfókák barlangja Amerika legnagyobb tengeri barlangja és telelőhelye is egyben. Kialakulása körülbelül 25 millió évvel ezelőttre tehető, mostanra pedig már egy 12 emeletes épülettel vetekszik a mérete. A tengerszinti barlangrendszer kaliforniai oroszlánfókáknak és különféle madaraknak nyújt menedéket, mint a bojtos lunda vagy a kopasz sas. A látogatókat egy panorámalift viszi a mélybe, ahol megcsodálhatják a sziklás párkányokon elterülő állatokat. Az állatkerthez egyébként egy bálnaleső hely is tartozik, ahonnan a szürke bálnák és a vándorló orkák vonulását figyelhetjük meg. 

Az oroszlánfókák barlangjaForrás: Shutterstock/Frank Fichtmueller

2. A legmagasabban fekvő állatkert

India legmagasabban fekvő állatkertje, a Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park (más néven Darjeeling Zoo) az alpesi körülményeket igénylő állatok tenyésztésére specializálódott, beleértve a hópárducokat, a tibeti farkasokat, a vörös pandákat és a himalájai gőtéket. Az állatkert a bharalok, a vérfácánok és a bhutáni szürke pávafácánok, a szatírtragopánok és a himalájai monálok otthona is egyben. A tengerszint felett 2133 méter magasan fekvő parkot 1958-ban hozták létre a Himalája Állatkertjeként. 1975-ben nevezték át, amikor az akkori miniszterelnök Indira Gandhi az állatkertet Padmaja Naidu, a Nyugat-Bengál egykori kormányzója emlékének szentelte. Az állatkert évente mintegy 300 000 látogatót vonz.

Az alpesi állatok otthonaForrás: Shutterstock/Artit Wongpradu

3. A bibliai állatkert

A jeruzsálemi Tisch család által alapított Jeruzsálemi Bibliai Állatkert azért nagyon különleges, mert a héber Biblia majdnem összes állatfaja megtalálható itt. Azért csak majdnem, mert a szent írásban szereplő állatfajok egy része már kihalt Izraelben. Emellett az állatkert ma már számos veszélyeztetett fajnak is otthont ad, valamint híres tenyészeti programjairól, amelyek során legalább 11 fajt sikerült visszatelepíteni Izrael természetvédelmi területeire. 1940-es megalakulása óta többször új helyre költözött, de napjainkban a Malha völgyében rejtőzik. A kétszintes parkban a Bibliában említett fákon és cserjéken kívül Mózes-sziklájának és Noé bárkájának a rekonstrukciója is megtalálható.

A bibliai állatkert lakóiForrás: Shutterstock/ProfStocker

4. A vidámparkos állatkert

Jóval azelőtt, hogy a Disney felépítette volna az Animal Kingdomot Floridában, Angliában már létezett egy vidámpark, amely állatkertként is üzemel. Az 1959-ben Észak-Yorkshire-ben megnyílt Flamingo Land a rózsaszín flamingókról kapta a nevét, amelyek az első állatok közé tartoztak a parkban, de az állatkert mára már több mint 120 állatfajnak ad otthont. A Flamingo Landben olyan egzotikus állatok élnek, mint a tevék, brazil tapírok, zebrák, vikunák, vízilovak, zsiráfok, szurikáták, páviánok, csimpánzok, oroszlánok, orrszarvúak, tigrisek, oroszlánfókák, papagájok és pávák. Az állatokon kívül a vidámparkban golfpálya, horgászpatak és egy úszómedence is helyet kapott.

A Flamingo Land a park első rózsaszín lakóiról kapta a nevétForrás: Shutterstock/jean.cuomo

5. Állatkert az esőerdőben

A Pana'ewa Rainforest Zoo & Gardens a Hawaii állambeli Hiloban található. A mindössze 12 hektáros kis állatkert egyik híres lakója a Namaste névre keresztelt, fehér bengáli tigris, akit egy Las Vegas-i bűvész, Dirk Arthur adott az állatkertnek. Az egyébként ingyenesen látogatható park több mint 80 különböző állatfajnak, egy állatsimogatónak és egy lepkeháznak ad otthont. A trópusi pálmákkal, orchideákkal, bambuszokkal és rododendronokkal teli állatkertben olyan különleges állatokkal is találkozhatunk, mint a gyűrűsfarkú maki, az aldabrai óriásteknős, a mississippi aligátor, vagy a sörényes hangyász.

Tigrisek játszanak a Pana'ewa esőerdő állatkertjébenForrás: Facebook/Friends of the Panaewa Zoo

(A cikk forrása: mentalfloss.com, borítókép forrása: Shutterstock/FamVeld)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek