Ezek a legbiztonságosabb úti célok 2023-ban

A világ mely részein érezhetjük a legnagyobb biztonságban magunkat turistaként? Erre a kérdésre is választ kapunk a Globális Béke Index riportjából.

Az ausztrál székhelyű Institute for Economics and Peace minden évben elkészíti a Global Peace Indexet (Globális Béke Index), amelyben a viág 163 országát rangsorolja a biztonság szempontjából. Olyan tényezőket vizsgálnak meg, mint a belső és külső konfliktusok, a bűnügyi statisztikák, a terrorizmus, az erőszakos tüntetések, a szomszédos országokhoz fűződő viszony, vagy az ország militarizálása.

Skogar, IzlandForrás: Andrew Mayovskyy/Shutterstock

Az idei GPI egyik szomorú megállapítása, hogy a világban 2022-höz képest még kevesebb a békesség. Jó hír azonban, hogy Magyarország elöl szerepel a listán, a 18. legbiztonságosabb ország, bár tavalyhoz képest romlottak a pontjai az összesítésben.

Európa továbbra is a világ legbékésebb régiója, a tíz legbékésebb ország közül hétnek ad otthont. Azonban Európában is kissé csökkent a békesség az elmúlt évben. Az ukrajnai háború hatásaként nőtt a politikai instabilitás és romlott a szomszédos országok viszonya is, áll a riportban.

KoppenhágaForrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko

Még szomorúbb, hogy a globális béke szintje 2008 óta öt százalékkal romlott, és az elmúlt 15 évből 13-ban romlott az előző évhez képest. 2014 óta nem történik javulás világszinten.

A világ legnyugodtabb országa – mint eddig minden évben a GPI 2008-as, első megjelentetése óta – Izland.

Bár az ország összeredménye enyhén romlott a gyilkossági ráta emelkedése és egy tervezett terrortámadás miatt, ez sem tudta leszorítani az első helyről.

írország,sziget,tengerForrás: Shutterstock.com

Az összeredmény a második helyezett Dániánál is romlott valamennyit 2023-ban, az ország mégis tudott javítani a tavalyi harmadik helyezéshez képest. A dobogó harmadik fokára idén Írország került, amely tavaly még a második helyen állt. Íme a húsz legbékésebb ország:

1. Izland
2. Dánia
3. Írország
4. Új-Zéland
5. Ausztria
6. Szingapúr
7. Portugália
8. Szlovénia
9. Japán

Lisszabon, PortugáliaForrás: TTstudio/Shutterstock

10. Svájc
11. Kanada
12. Csehország
13. Finnország
14. Horvátország
15. Németország
16. Hollandia
17. Bhután
18. Magyarország
19. Malajzia
20. Belgium

A húsz legbékétlenebb ország

A lista alján sok afrikai ország található, de európai és ázsiai országok is képviseltetik magukat. A legrosszabb helyezést pedig Afganisztán kapta:

1. Nigéria
2. Mianmar
3. Pakisztán
4. Törökország
5. Irán
6. Észak-Korea
7. Burkina Faso
8. Etiópia
9. Közép-afrikai Köztársaság
10. Mali
11. Irak
12. Szudán
13. Szomália
14. Ukrajna
15. Oroszország
16. Kongói Demokratikus Köztársaság
17. Dél-Szudán
18. Szíria
19. Jemen
20. Afganisztán

Forrás: turizmus.com, Global Peace Index

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek