Ha unod a banánt és láttál minden kötelezőt, íme néhány kevésbé ismert látványosság!

Ha már láttátok az Eiffel-tornyot, az Akropoliszt, a piramisokat és a Notre Dame-ot, és valami újra vágytok, valami olyanra, amilyet még csak kevesen láttak és éltek át, akkor az elkövetkező, titkos tippnek számító látványosságok lehet, hogy tetszeni fognak. Tartsatok velünk Spanyolországtól Franciaországig.

Tabernes vadnyugati falvai

Az andalúziai Almeríában található Tabernas sivatag kísértetiesen hasonlít az Egyesült Államok vadnyugatára és Észak-Afrika sivatagos területeire. Erre a hasonlóságra a filmipar is felfigyelt, így az 1960-as évektől kezdve vadnyugati falvakat telepítettek a területre, melyek végül Almería hátországának egyik legnagyobb látnivalóivá váltak. A filmes stábok kézről kézre adták a spanyol vadnyugati falvak kilincsét, a filmgyártás az 1970-es években élte itt a virágkorát. Ma már csak reklámfilmeket forgatnak a falvakban, de így legalább több hely jut a nézelődésre.

Forrás: Emilio del Prado / Wikipedia.org / CC-BY-SA-2.0

A legnagyobb vadnyugati falu komplexum, az Oasys, ami egy mini Hollywood, nyitva áll a turisták és filmrajongók előtt. A falu központja természetesen a Sárga Rózsa Szalon (Yellow Rose Saloon), de találunk itt egy bankot, valamint a seriff irodáját börtönnel és még egy temetőt is. Az egész napot el lehet itt tölteni, hiszen van még számos bár, úszómedence és tematikus játszótér is.

A Cooper's Hilli Sajtguriga verseny Angliában

Ha már láttuk a Big Ben óratornyát, a Buckingham-palota csodás kapuját, esetleg egy vezetett sétán be is jártuk, megörökítettük fotón, amint "beleharapunk" a London Eye óriáskerékbe, akkor irány Anglia délnyugati része, Gloucester környéke, ahol bizony óriás sajtgurigák száguldoznak le a hegyről.
A Cooper's Hilli Sajtguriga verseny egy évente megrendezett óriási esemény, amire tavasszal kerül sor, így jövőre akár be is tervezhetjük a programba.

Forrás: Flickr.com / Will De Freitas

Az eszeveszett versenyt a Cooper domb 180 méter hosszú lejtőjén rendezik meg, ahol a résztvevők egy, azaz egy guriga sajt után rohanva próbálják meg leelőzni egymást. A versenyt az nyeri, aki elsőként ér célba a domb alján, lehetőleg épségben. Díjként övé lehet a sajtguriga! Az eseménynek több mint 100 éves hagyománya van, és a helyi Brockworth falu lakói szervezik évről évre.

Forrás: Flickr.com / reway2007

Ma azonban már a világ minden tájáról érkeznek résztvevők, annak ellenére, hogy a megmérettetés nem veszélytelen - baleset is van jó pár. A nők és a férfiak számára külön versenyek vannak. Az elmúlt években a nyertesek listája egyre nemzetközibb lett.

Görög hadijáték nagy tétekkel

A görögországi Khiosz szigetén található két rivális plébánia rendkívül szokatlan és veszélyes húsvéti hagyományokkal rendelkezik, amelyeket valószínűleg már korszak óta fenntartanak. Az egymástól mintegy 400 méterre - egy völgy két szemközti lejtőjén - álló két templom minden évben rakétaháborút indít egymás ellen húsvét vasárnap.

Hihetetlen, de 1889-ig valódi ágyúkat használtak ehhez az egyébként "békés" vetélkedéshez. De miután ezeket elkobozták a hatóságok, a két egyházközség saját készítésű rakétákkal volt kénytelen folytatni a "háborúskodást". Az összecsapásra egész évben készülnek a résztvevők, és a mesteremberek jobbnál jobb rakétákat gyártanak. Nehéz elhinni, de a Rouketopolemo névre hallgató játék célja, hogy a szembenálló fél eltalálja a másik csapat harangtornyát. Ezt azért megnéznénk, meghallgatnánk személyesen is!

Forrás: Travelnews.ch

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek