Nimfák, sörök és az ördög - München kihagyhatatlan látnivalóiból szemezgettünk

Legutóbbi berlini élménybeszámolónk után, most München városán a sor. A következőkben megmutatjuk milyen sok érdekes, ellentmondásos, máshol nem látható látványosságot lehet felfedezni ebben a kényelmes városban, amit maguk az itt élők is ezzel a tulajdonsággal, gemütlichkeit jellemeznek. Tartsatok velünk!

A helyieknek van egy szavuk arra, ami München városát leginkább jellemzi: gemütlichkeit, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy kényelmesség, de sokkal többet takar annál. Talán úgy lehet a legjobban megfogalmazni, hogy a barátságosság, a jólét és a lazaság keveréke, ami kihat a müncheni élet minden területére.

Az esti fényben ragyogó Marienplatz és a Neues RathausForrás: Shutterstock.com

A hangulatot turistaként is elcsíphetjük, ha rohanás és helyszínek kipipálása helyett inkább hagyjuk magunkat sodorni az árral; például oda megyünk, ahova a szállásadónk ajánlja, még ha nem is ismerjük a helyet. Leülünk a parkokban, elidőzünk a múzeumokban, hagyunk időt egy süteményre a cukrászda teraszán. Persze a kötelező látnivalókat is jó megnézni, ezért ezekkel kezdjük a sort, de élvezzük is a látványt, ne csak elrohanjunk mellettük. Legyünk "gemütlich" állapotban a városnézés alatt.

A város főtere: a Marienplatz

A Marienplatz már 1158 óta, vagyis a város alapításától kezdve München központja, szíve-lelke, télen itt tartják a híres karácsonyi vásárt is. A tér északi oldalát a díszes, neogótikus városháza foglalja el, mely München egyik leghíresebb épülete. Minden látogató igyekszik úgy időzíteni a programját, hogy láthassa a Neues Rathaus tornyának több mint száz éve változatlan órajátékát, mely naponta háromszor: délben, egy órakor, majd délután ötkor indul el. (A téli hónapokban a délután ötös időpont elmarad.)

MarientplatzForrás: Sergey Mind/Unsplash

Érdekesség: A harminc mozgó figura egy lovagi torna történetét mondja el. Érdekessége, hogy mivel egy 1908-as szerkezetről beszélünk, még nem volt minden eleme automatizálható vagy óraművel mozgatható. Ezért a lovagi tornákon a lóról kiütött lovas alakját még ma is kézzel kell valakinek visszarakni a helyére a toronyban, mielőtt a következő órajáték elindul.

A Városháza aljában található Ratskeller étterem 1867 óta üzemel. A hatalmas, száz méter hosszú városháza alatt végigfutó, tradicionális bajor ételeket kínáló étterem csarnokain érdemes akkor is végigsétálni, ha épp nem ott ebédelünk.

Tipp: Ha csodás kilátásra vágytok, akkor szép tiszta időben ne hagyjátok ki a Neues Rathaus nyolcvanöt méter magas tornyát, ahonnan remekül látszik a főtér, München tornyai és háztetői, de igazán jó időben akár az Alpok távoli hegycsúcsai is.

A város szabadtéri csemegeboltja: A Mariahilfplatz

A Marienplatz után fedezzük fel a Mariahilfplatz-ot is, mely a város szabadtéri csemegeboltjának számít. Minden szombaton itt tartják a hétvégi piaci napot reggel 7-től 13 óráig. A standokon találunk hegyi sajtokat, fűszereket, párlatokat és likőröket, kenyereket és péksüteményeket, húsokat és zöldségeket, vagyis mindent, ami egy heti bevásárlásnál szükséges lehet. A szerdai gazdapiacon, ami szintén 7-től 13-ig várja a vásárlókat, a kistermelők portékái árasztják el a területet. De ami még fontosabb, hogy egy évben háromszor itt rendezik meg az Auer Dult elnevezésű müncheni népi fesztivált és vásárt.

Egy másik turistacsalogató piac még az 1807 óta működő Viktualienmarkt, ami olyan, mint egy szabadtéren működő Fővámtéri piac. Huszonkétezer négyzetméternyi területet, száznegyven standot töltenek meg itt az árusok, és minden van, mi szem szájnak ingere.

A világ legismertebb sörcsarnoka: Hofbräuhaus

A világ leghíresebb sörcsarnoka kihagyhatatlan zarándokhely a sörrajongóknak. A Hofbräuhaus 1589-es alapításától a Bajor Hercegség, majd Választófejedelemség uradalmi sörfőzdéjeként működött. Ma sörfőzde, sörcsarnok és étterem, ahol turisták mellett még mindig számos helyi is szívesen megfordul. Sok asztalon jelzi kis tábla, hogy törzsvendégek számára foglalják. Ezt tartsuk tiszteletben. A törzsvendég státusznak nagyon nagy hagyománya és még nagyobb presztízse van. Nem könnyű bekerülni azok közé, akik saját zárható rekeszt kapnak itt a söröskorsójuknak.

Hofbräuhaus MünchenForrás: Hofbräuhaus München / Facebook

Turistaként mindenképp próbáljunk elcsípni egy olyan pillanatot, amikor megérkezik egy törzsvendég és szertartásosan magához veszi a korsóját, mielőtt leülne az asztalához! A korsók rekeszei a csarnok bejáratától balra vannak. Amikor megérkezik egy törzsvendég, odamegy a rekeszéhez, kinyitja rajta a lakatot, előveszi a saját korsóját, majd elmossa a rézcsapnál. Ez egy olyan, hosszú múltra visszatekintő hagyomány, amit tényleg nem a turisták kedvéért csinálnak, és ilyen élményekben egyre ritkábban lehet részünk a világ híres látványosságainál.

Az ördög által finanszírozott katedrális: A Frauenkirche

A helyiek által egyszerűen csak Frauenkircheként emlegetett müncheni katedrális igazán szokatlan látvány két hagymakupolájával. És remek tájékozódási pont is egyben: mivel magasabb házat tilos a belvárosban építeni, így a város sok részéről jól látható.

A müncheni Miasszonyunk-templom a Szent Péter-templom tornyából fotózvaForrás: Diliff / Wikipedia

Az egyik híres látványossága a Teufelstritt, azaz az ördög lábnyoma, amihez különböző legendák kapcsolódnak. Az egyik szerint az ördög finanszírozta a templom építését, de kikötötte, hogy nem lehet rajta ablak. A tervező viszont túljárt az eszén, és úgy helyezte el az oszlopokat, hogy az ajtóból ne lehessen látni az ablakokat. Az ördög csak az ajtóig tudott menni, mert addigra már felszentelték a templomot. Mikor rájött a cselre, mérgesen dobbantott, ennek a nyoma a titokzatos lábnyom. Dühét pedig széllé változtatta, ami még most is ott fúj a templom körül.

Pihenés az angolkertben: Englischer Garten

Amint a cikk elején is írtuk, ha tehetitek hagyjatok időt a semmittevésre is, így élhetitek át az igazi müncheni életérzést. Ezt pedig a legjobban a város csodaszép angolkertjében, az Englischer Gartenben tehetitek meg. Ez a város legnagyobb zöldfelülete, és az Isar folyó mellett nyúlik el a parton. Találunk itt bájos ázsiai pavilonokat, bejárhatunk pallókon egy sétaútvonalat, vízibiciklizhetünk, etethetünk kacsákat, vagy csak leheveredhetünk a fűbe pihenni. Akár még ruhátlanul is, mivel a parknak van egy külön nudista pihenőrésze.

Forrás: Ludmiła Pilecka / CC BY-SA 3.0

De ami még érdekesebb, hogy Hawaii és Kalifornia hullámai helyett akár itt is szörfdeszkára pattanhatunk. Bár az Eisbach-csatorna vízszintjét 2020 márciusában, a járvány terjedése miatt lecsökkentették, majd a helyszínt le is zárták, de 2021. május 17. óta ismét állandósult a szörfszezon. A folyami szörvösök ismét sorba állhatnak a part mentén, és kipróbálhatják, mennyi ideig bírják a csatorna hullámain.

A nimfák reneszánsz-barokk kastélya: Nymphenburg

Ha már kimentünk a természetbe, akkor akár el is távolodhatunk egy kicsit München belvárosától. Nem messze található tőle ugyanis a Nymphenburg, mely egy reneszánsz-barokk épületegyüttes egy 230 hektáros parkkal. Utóbbi különlegessége az volt, hogy a közeli folyócska vizét egy csatornarendszeren keresztül vezették át a parkon. Végül ezt a barokk parkot egy medencékkel, vízesésekkel, műromokkal, kápolnákkal, fürdő és pihenő „várakkal" díszített tájparkká alakították át.

NymphenburgForrás: Shutterstock

A kastély belső elrendezése barokk stílusú, jelenleg egy klasszikus kastélymúzeumot járhatunk végig a folyosóin. A kastély és a parkvárak április 1-től október közepéig 9-től 18 óráig tartanak nyitva, október közepétől március 31-ig pedig 10 és 16 óra között. A kastélypark a főkapun keresztül áprilistól októberig 6 és 20 óra között látogatható, májustól szeptemberig pedig 6 és 21:30 között - olvasható a hely weboldalán.

Európa legnagyobb művészeti múzeuma: A Residenz

Nem széles körben ismert tény, de Münchenben van Európa legnagyobb művészeti múzeuma. A kiállítótereket a Residenz óriási reneszánsz épületkomplexumában rendezték be. Egyébként egész Németországban nem találni a Residenz-nél nagyobb városi palotát sem: három nagy épületegyüttese tíz belső udvart fog körbe.

A Residenz csodás díszítettségével szinte semmi nem tudja felvenni a versenytForrás: blizniak/Pixabay

Százharminc terme van, amelyek egy része kiállítóteremként működik, többet pedig rendezvényhelyszínként adnak bérbe. Két termét a bajor kormány használja reprezentatív célokra, például az újévi báljukat is itt tartják minden évben. A Bajor Állami Színház pedig három színpadot is üzemeltet a palotában. A Kincstárban (Schatzkammer) a bajor uralkodók legértékesebb tárgyait állítják ki. Az ezerkétszáz darabból álló uralkodói kincstári gyűjtemény között ott vannak a bajor koronázási ékszerek is.

Amint a múzeum weboldalán írják, jelenleg sajnos nem látogatható a miniatúra gyűjtemény és a relikvia gyűjtemény, de a többi helyszín várja a látogatókat. Valamint októberben ismét lesznek Residenz hetek, melynek része a Konzertprogramm is, október 6. 15. között. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek