A Szaturnusszal is együtt áll a ma este érkező óriáshold

Augusztusban nem volt hiány a különleges égi jelenségekből: rögtön egy szuperholddal indult a hónap, majd hamarosan jött az év legnagyobb csillaghullása, a Perseidák. A leglátványosabb esemény azonban még csak ma éjjel érkezik: a Hold két csillagot is elfed, majd együtt áll a Szaturnusszal, és a hajnali égen óriásholddá változik.

Forrás: Shutterstock

A Hold távolsága a Földtől kis mértékben ugyan, de folyamatosan változik, így minden hónapban van egy földközeli és egy földtávoli nap. A mostani teliholdkor egy kissé közelebb lesz hozzánk az átlagosnál, aminek következtében az égitestet 12%-kal nagyobbnak látjuk, mint amikor legtávolabb van a Földtől. Sajnos ez az eltérés nem elég nagy, hogy észrevehető legyen szabad szemes vagy távcsöves észlelésnél, azonban fényképeken nagyon jól meg lehet figyelni. A teliholdban egészen reggel 5:35-ig gyönyörködhetünk, majd lebukik a horizont alá.

Csillagfedés

De a telihold mellett egy másik égi jelenségnek is szemtanúi lehetünk augusztus 30-án szerda éjfélkor: a Hold a Bak csillagképben található két csillagot is el fog fedni egymás után. Bár ez sem lesz látható szabad szemmel, de egy binokulár vagy távcső segítségével már teljes pompájában élvezhetjük a dupla fedést.

A Hold korongja fénylik két Nyugati-Alpokban levő Les Jumelles-hegy sziklacsúcsai közöttForrás: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex

Az észlelést érdemes elkezdeni kicsivel éjfél előtt, amikor már a 98%-os teliholdat láthatjuk. Az égitest sötét oldalán lesz látható két halvány csillag, a felső a 37 Capricorni, amelynek távolsága tőlünk 88 fényév. Az alsó a 38 Capricorni már halványabb, és 181 fényévre van a Földtől. Először a 38-as számú csillag kerül takarásba, ami 00:0-kor fog megtörténni, majd a 37-es számú csillag 10 perccel később szintén eltűnik a Hold mögött. Az újra felbukkanásukra nem kell sokat várnunk, mivel 01:10-kor a 38 Cap csillag, majd 8 perccel később a 37 Cap is előbújik.

Telihold a a Fatih-mecset felett Isztambulban.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Isa Terli

A Hold és a Szaturnusz együttállása

A következő látványos esemény az a pillanat lesz, amikor az immár 100%-osra hízott Hold a legszebb gyűrűrendszerrel körülvett bolygóval áll együtt.

Ma este 22 órakorkor a délkeleti égboltra tekintve látni lehet majd a hatalmas Holdat, 18,40 fokos magasságban, és pontosan fölötte 3 fokkal 0,42 magnitúdós fénylő pontként pedig Szaturnuszt.

Ez már szabad szemmel is megfigyelhető lesz, de binokulár segítségével már kalandozhatunk is a bolygó felszínén, valamint a Szaturnusz gyűrűjét is megtekinthetjük. Egy nagyobb amatőr távcsővel pedig már az óriáskráterekben lévő hegycsúcsokat is észlelhetjük, illetve a Titan holdat is megpillanthatjuk.

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek