Ezek a legjobb csillag- és teliholdnéző helyek az országban

Lassan vége azoknak a hosszú nyári éjszakáknak, mikor egy pokrócra kifeküdve kémleltük a csillagos eget és a teliholdat. Aggodalomra viszont semmi ok, ha te is imádod kémlelni az eget, és érdekel minden ami csillagászat, akkor a hűvösebb idő beköszöntével is lesz lehetőséged megcsodálni és közelebbről szemügyre venni a legfényesebb bolygókat és égitesteket. Mutatjuk az ország legjobb csillagvizsgálóit tele érdekes programokkal. 

Svábhegyi Csillagvizsgáló - Budapest

A fővárosban fedezheted fel a csillagos égbolt rejtelmeit az ország legrégebbi csillagvizsgálójának távcsöveivel. A Svábhegyi Csillagvizsgáló területén három csillagvizsgáló kupola, benne Budapest legnagyobb távcsövével, egy meridiánház, egy kutatóépület és egy műszaki labor is található. Itt szinte minden nap szerveznek csillag- és bolygótúrákat, melyekre érdemes előre helyet fogalalni. A legjobb, hogy a programok időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartják azokat, és kizárólag ilyenkor tekinthető meg a virtuális csillagképtúra is. Évek óta hagyomány, hogy a komolyzenét összekötik a csillagászattal, ilyenkor a látogatók egy koncert keretén belül, mennyei szimfóniákat hallgatva merülhetnek el a csillagporos ég kémlelésében. Bővebb információ a programokról ide kattintva érhető el.

A csillagok és a hold már csak egy karnyújtásnyira vannak (illusztráció)Forrás: Shutterstock/Astrostar

Pannon Csillagda - Bakonybél

A 400 m² alapterületű csillagászati és űrkutatási központban több száz éves távcsöveket és az űrkutatás legnagyobb expedícióit tekintheted meg. A látogatóközpont nemrég planetáriummal és korszerű projektorokkal bővült, a 3D-s moziteremben pedig a "Mars-útikalauz stopposoknak" című film várja az érdeklődőket. Az Obszervatóriumban négy különleges távcsövön keresztül figyelheted a napkitöréseket, az esti programokon pedig megcsodálhatod a sok millió fényév távolságban lévő galaxisokat. További programokról és a belépőjegyekről itt tudsz tájékozódni.

Bükki Csillagda - Répáshuta

Az újonnan nyílt Bükki Csillagda egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára. Az épület tengerszint felett 635 méter magasságon helyezkedik el, így sokkal tisztább és élesebb képet mutatnak a csillagok, mintha az Alföldről néznénk őket. A világ legnagyobb sorozatgyártásban készült csillagászati kupolája alatt professzionális távcsövek és teleszkópok mögül értékes információkat gyűjthetsz a naprendszer égitestjeiről. A 8 méter átmérűjű planetárium kupoláján 4K minőségben kémlelhetjük az égbolt csodáit. Az interaktív VR szobákban bárki lehet űrutazó és részt vehet az Apollo18 és egy marsi kanyon küldetésben vagy egy holdsétában. A programok és a jegyárak ide kattintva elérhetők.

Hortobágyi Csillagoségbolt park - Hortobágy-Máta

Ha egy éjszaka ellátogatsz a csillagoségbolt parkba nem mindennapi látványban lesz részed. Alighanem a szabad szemmel is látható csillagok száma a legfontosabb. Míg a nagyvárosok központjából csak egy-két tucatnyi, addig a Hortobágy egén mintegy kétezer fénypontot érzékelhetsz. A csillagdában egy közel 7 méter magas torony tetejéről egy 140 mm átmérőjű távcsövön keresztül olyan látványos égi objektumokat figyelhetsz meg mint a Hold, a bolygók vagy a kettőscsillagok. Bővebb információt és a legjobb megfigyelőhelyeket itt találod.

Zselici Csillagpark - Zselickisfalud

Az alacsony szintű fényszennyezés miatt a Zselici Csillagpark 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A programok a csillagvizsgáló épületében és a környező erdőben zajlanak. Fontos tudni, hogy a csillagvizsgáló csak a meghirdetett programok keretében látogatható - azokon kívül, önállóan nem. Minden nap más-más érdekes programra regisztrálhatsz: csillagászati kiállítás, meteorgyűjtemény bemutató, planetáriumi előadás filmvetítéssel, de szerveznek éjszakai csillagles túrát és esti távcsöves bemutatót is. További infókat a programokról ide kattintva találsz.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek